Ce sunt titlurile de stat?
Persoanele care dețin un surplus de bani și vor să investească fără să aibă grija că îi pot pierde pot cumpăra titluri de stat. Acestea pot fi achiziționate online numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV (Spațiul Privat Virtual de la ANAF) sau prin Compania Naţională Poşta Română.
Titlurile de stat constituie o alternativă sigură la depozite, acoperind o gamă largă de maturități. Dacă ai nevoie de disponibilități, pot fi transformate rapid în lichidități prin răscumpărare, se arată pe site-ul cec.ro. Dobânda la titlurile de stat este anuală și este plătită conform contractului.
Potrivit Ministerului Finanțelor, românii cu un surplus de bani au fost activi în acest sector, în acest an, în care economia a avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus, dar și a războiului din Ucraina. Potrivit datelor oficiale, titlurile de stat au o maturitate de 1 an şi dobândă de 8,25% pe an.
Interesul românilor pentru titlurile de stat Tezaur s-a menţinut la un nivel ridicat şi în luna iulie, suma investită ajungând la 1,49 miliarde lei, au afirmat cei de la Ministerul Finanțelor, potrivit zf.ro.
Cine poate cumpăra titluri de stat?
Persoanele eligibile pentru a cumpăra titluri de stat sunt cele care au vârsta de minim 18 ani. Trebuie precizat că titlurile de stat Tezaur sunt neimpozabile. Acestea au valoarea nominală de un leu, fiind în formă dematerializată. Totodată, titlurile de stat sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans, iar un investitor poate realiza mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.
Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile, se arată pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Toți banii obținuți de statul român prin emiterea de titluri de stat sunt folosiți la finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Așadar, titlurile de stat reprezintă o oportunitate bună de a-ți investi finanțele fără a risca nimic. Persoanele care sunt interesate să achiziționeze titluri de stat ar face bine să apeleze la un specialist în domeniul economic.
Foto: Pexels.com