Lumea înconjurătoare este miraculoasă și fascinantă. Soarele este cea mai mare stea din sistemul solar, obiectul care ne luminează zilele și chiar nopțile. Statul la prânz în bătaia lui poate fi periculos din cauza ultravioletelor. Totuși, ce sunt ultravioletele și de ce se numesc astfel?
Soarele este cea mai mare stea din sistemul nostru solar. Acesta ne oferă căldură și lumină. Chiar și pe timp de noapte, lumina pe care o vedem pe cer o datorăm tot Soarelui. Medicii specialiști recomandă să nu stăm în bătaia lui la orele de prânz. Atunci razele ultraviolete de la Soare au cea mai mare putere și ne pot cauza probleme de sănătate.
Sezonul cald este momentul în care suntem tentați să stăm cel mai mult afară în natură. Specialiștii ne spun că trebuie să fim atenți cu excesul de soare. Razele UV / ultraviolete sunt radiații electromagnetice care nu pot fi percepute de ochiul omenesc. Denumirea de „ultraviolet” provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe, care are o lungime de undă învecinată.
Lumina intensă de la Soare conține printre altele și raze ultraviolete, iar expunerea îndelungată la razele solare dăunează corpului, respectiv pielii. Acestea sunt de mai multe tipuri, printre care:
Chiar dacă vara este sezonul pentru bronzare, trebuie să avem grijă ca pielea noastră să nu fie expusă prea mult. Cel mai important sfat pe care îl poate oferi medicul este de a evita expunerea excesivă la razele solare. Dacă din păcate trebuie să ne deplasăm în mijlocul zilei, este important să ne dăm cu o cremă de protecție solară cu un grad ridicat. Aceasta trebuie aplicată la fiecare 2 ore, în cazul în care avem un nivel ridicat de transpirație.
Alt element important îl reprezintă hidratarea. Pe timp de căldură trebuie să consumăm un aport important de apă, depășind cei 2 litri zilnici deja recomandați.
Foto: Depositphotos.com