Ce țări nu au relații diplomatice cu Rusia?
Rusia este țara cu cea mai mare suprafață, cu un total de 17.1 milioane km2. Asta înseamnă că este de 2 ori mai mare decât China. Face parte dintr-un grup select de doar 2 țări care se întind pe mai multe continente. Cea mai mare suprafață a țării se află în Asia, dar cea mai mare densitate de populație se regăsește în Europa. Rusia are relații politice cu aproape toate țările din lume. Există însă un număr redus de state cu care autoritățile de la Kremlin au decis că nu este nevoie de legături, printre care și Ucraina. Ce țări nu au relații diplomatice cu Rusia?
Viziunea Rusiei privind relațiile externe
Politicile externe a Federației Ruse sunt direct reprezentative ale politicii guvernului. În interiorul statului există 3 direcții diferite: atlantiștii, care încearcă să îmbunătățească legăturile cu Statele Unite și lumea vestului. Imperialiștii, conservatori care visează la recuperarea ideologiei de stat hegemon, pierdută după dispariția URSS. Neo-slavofilii, grupare care promovează o izolare a Rusiei în propria sferă culturală. Din anul 1996, viziunea naționalistă este abordată ca politică externă primordială.
Venirea la conducerea statului a lui Vladimir Putin a readus lumii aminte de URSS, un suprastat care dorea controlul absolut a regiunilor rusofone. Sub Putin, Rusia s-a angajat în mai multe conflicte, cum ar fi Siria, Georgia sau Ucraina. Relațiile, ș-așa slabe, cu Statele Unite încep să se deterioreze constant începând din 2001, iar legăturile cu Uniunea Europeană sunt privite diferit imediat după anexarea Crimeii în 2014.
Pe planul internațional extins, relațiile diplomatice ale Moscovei s-au limitat la țările cu care prietenii săi nu au probleme. Printre cei mai notabili aliați ai Rusiei sunt China, Serbia, India sau Cuba.
Ce țări nu au relații diplomatice cu Rusia?
Relațiile Rusiei sunt stabilite în funcție de interesele care s-au schimbat de-a lungul timpului. Dacă la începutul deceniului 90, imaginea statului a fost una de viitoare democrație stabilă, pe parcurs, conflictele personale ale liderilor a transformat Rusia într-un stat izolat politic și economic. Statele cu care Rusia nu are relații diplomatice sunt Ucraina, Kosovo, Georgia, Bhutan, Taiwan, Sahara de Vest, Micronesia și Insulele Solomon.
- Ucraina. Fostă membră a URSS, Ucraina și-a restabilit independența după căderea conducerii comuniste. Încă de atunci, ideologia statului îndreptată spre Vest a intrat în atenția Moscovei, considerând că fostele state sovietice ar trebui să facă parte dintr-un grup comun de interes. Relațiile diplomatice dintre cele două s-au încheiat definitiv la începutul anului 2022 când Rusia a atacat Ucraina;
- Kosovo. Rusia este unul dintre state care nu a recunoscut statul Kosovo la nivel internațional. Relațiile diplomatice dintre cele două nu există deoarece Moscova este unul dintre cel mai apropiați aliați ai celor de la Belgrad;
- Georgia. Legăturile politice dintre cele două state s-au încheiat în anul 2008, din cauza războiului ruso-georgian și a recunoașterii de către Rusia a regiunilor separatiste;
- Taiwan. Numele oficial al Taiwanului este „Republica Chineză”. Cel mai important aliat al Rusiei pe plan internațional este China. Astfel, recunoașterea Taiwanului de către Rusia este un lucru neacceptabil de către Beijing.
Foto: Depositphotos.com