Ce țări se află în America de Sud?

19.12.2023
Ce țări se află în America de Sud?

America de Sud este un continent situat în emisfera sudică a Pământului și este traversat de ecuator. Acest continent se învecinează cu Oceanul Pacific la vest, cu America de Nord și Marea Caraibelor la nord-vest și cu Oceanul Atlantic la nord-est, la est și la sud-est. Trebuie precizat că America de Sud este al patrulea cel mai mare continent ca suprafață, fiind precedat de Asia, Africa și America de Nord. În ceea ce privește populația regiunea se află pe locul cinci, după Asia, Africa, Europa și America de Nord.

15 țări sunt în America de Sud

Acest continent divers și bogat din punct de vedere cultural cuprinde o varietate de țări, o geografie complexă și mai multe culturi și civilizații. Trebuie specificat că Brazilia este cea mai mare țară din America de Sud, ocupând aproximativ jumătate din suprafața totală a continentului. Iată țările care sunt situate pe acest continent: Brazilia, Columbia, Venezuela, Peru, Guyana, Surinam, Guyana Franceză, Chile, Bolivia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Panama și Țara de Foc.

Din punct de vedere geografic, continentul are lanțuri muntoase majore, cum ar fi Munții Anzi, păduri tropicale dense, precum și regiuni aride și deșertice. Fluviul Amazon, care străbate Brazilia și alte țări, este al doilea cel mai lung fluviu din lume și străbate Pădurea Tropicală Amazoniană, una dintre cele mai mari și diversificate ecosisteme ale planetei.

America de Sud este bogată în resurse naturale, inclusiv în minerale, petrol și biodiversitate. Populația sa este compusă dintr-o varietate de grupuri etnice și culturi, iar limbile vorbite includ spaniola, portugheza, engleza, olandeza și multe altele.

Clima sa variază de la tropicală la temperată și subpolară, în funcție de regiune. De-a lungul istoriei, zona a fost locul unor civilizații avansate precum incașii și aztecii, și a jucat un rol semnificativ în cadrul explorărilor europene și în dezvoltarea colonială. Astăzi, America de Sud continuă să fie un loc de mare importanță economică, culturală și ecologică la nivel mondial.

Curiozități despre America de Sud

  • În Paraguay cei mai mulți oameni nu au sonerii la ușă, iar musafirii când vin nu ciocănesc. În schimb ei aplaudă anunțându-și astfel venirea.
  • În Chile se află a doua cea mai mare piscină din lume. Aceasta are 80.000 de metri pătrați, adică echivalentul a 64 de bazine olimpice, și se numește Crystal Lagoon.
  • Pe acest continent se află Anzii, cel mai lung lanț muntos continental din lume. Munții se întind pe o suprafață de 8.900 de kilometri și traversează șapte țări: Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile și Argentina.
  • În Bolivia găsim cel mai mare deșert de sare din lume, denumit Salar de Uyuni. Acesta are o suprafață de 10.582 kilometri pătrați.
  • În America de Sud se vorbesc aproximativ 450 de limbim, majoritatea indigene.
  • Pădurea Amazoniană, situată în principal în Brazilia, este cea mai mare pădure tropicală din lume și găzduiește o mare parte din biodiversitatea globală.
  • Situat în Peru, Machu Picchu este un oraș antic incaș și unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot