Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?

01.09.2022
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?

Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și autoritățile locale asupra a două sculpturi. Teritoriul proclamat face parte din rezervația naturală Kullaberg situată într-o enclavă sudică a Suediei.

Ladonia, un teritoriu straniu

În anul 1980, Vilks a început să dea viață unor sculpturi din lemn (Nimis) și apoi din beton (Arx) în rezervația naturală Kullaberg din sudul Suediei. Autoritățile suedeze nu au observat sculpturile decât trei ani mai târziu și a dorit demolarea lor. Deși instanțele au dat dreptate autorităților suedeze, statuile nu au fost niciodată dărâmate.

Vilks a concluzionat că a obținut o ocupare permanentă a pământului și controlul de facto întrucât Suedia nu a putut să-și pună în aplicare legile. Pe baza acestui fapt, Vilks a proclamat terenul pe care se află Nimis și Arx drept „Ladonia”, un stat suveran cu o suprafață de 1 km pătrat. La acea vreme, el s-a numit cancelar al Ladoniei și a anunțat un guvern format din 14 miniștri și câțiva zeci de cetățeni.

Sculptura Nimis

În anul 1997, când numărul cetățenilor a crescut la peste 1.000, au avut loc primele alegeri. Constituția Ladoniană a fost ratificată, iar Ladonia a devenit o monarhie republicană.

La ultimul recensământ din august 2022, Ladonia avea 27.555 de cetățeni înregistrați și peste 125 de ministere. Lars Vilks a murit în 2021 la vârsta de 75 de ani.

Imnul Ladoniei este sunetul unei pietre

Și pentru ca totul să fie ciudat de-a dreptul, Ladonia are un imn și mai straniu. De fapt, imnul este sunetul unei pietre care cade în apă. Moneda este Örtug, 1 Örtug este în jur de 10 coroane suedeze sau 1 euro. Totodată, constituția Ladoniei exclude în mod explicit bărbații de la tron. Nu a existat și nici nu va exista vreodată un rege al Ladoniei. Doar regine, scrie ladonia.org.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot