Vinul este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice, indiferent devreme. Fie că este alb, roze sau roșu, vinul a fost întotdeauna apreciat pentru gustul, aroma, dar și proprietățile sale benefice asupra organismul uman. Trebuie precizat însă că vinul nu se bea oricum și trebuie consumat în anumite momente pentru a beneficia de toate calitățile sale.
Potrivit somelierilor, pe timp de vară se bea mai mult vin alb, însă se consumă și cel roșu. Indiferent de culoarea, băutura alcoolică trebuie să fie rece. Aici, însă, este bine să se știe ce fel de vin roșu să fie băut, fiindcă la temperaturi joase gustul și aroma se modifică.
Experții în domeniul vinului recomandă ca pe timp de vară, să fie consumat un vin roșu mai sărac în taninuri. Se preferă acest lucru, deoarece poate fi servit cu gheață fără să îi afecteze gustul și aroma.
Totodată, un vin roșu, mai slab alcoolic, este de preferat în zilele toride de vară pentru a nu avea probleme de sănătate. Se spune că vara sunt potrivite vinurile roșii cu arome de fructe și o cantitate decentă de aciditate.
Este bine de menționat că un vin roșu corpolent, cu note pământești, nu este cea mai bună alegere pe timp de vară, fiind mai degrabă o alegere perfectă pentru serile reci de iarnă.
Vinul, în special cel roșu, conține antioxidanți precum resveratrolul, care pot ajuta la protejarea celulelor corpului împotriva stresului oxidativ și a daunelor cauzate de radicalii liberi.
Consumul moderat de vin poate fi asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Se crede că resveratrolul și alte substanțe chimice din vinul roșu pot îmbunătăți sănătatea inimii prin reducerea inflamației și a formării cheagurilor de sânge.
Consumul moderat de vin poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL) și la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL). Studiile au sugerat că anumite populații care consumă vin în mod regulat au o speranță de viață mai mare.
Foto: Depositphotos.com