Ce vremuri! Cum a ajuns România să fie prima țară din lume care a extras petrol?

07.08.2023
Ce vremuri! Cum a ajuns România să fie prima țară din lume care a extras petrol?

România este plină de resurse naturale, iar multe dintre acestea au fost descoperite și exploatate încă din cele mai vechi timpuri. Așa a fost și cazul petrolului, țara noastră având prima sondă de exploatare din lume.

Aurul negru, așa cum este cunoscut petrolul, a fost observat pe aceste teritorii încă din timpul Daciei Romane. Această resursă naturală a ajutat la dezvoltarea statului în perioada modernă și contemporană, foarte mulți vecini din zonă fiind invidioși.

Prima sondă de petrol a fost în România

Dovezile arheologice au arătat că subsolul României era plin de petrol, încă din secolul al II-lea. La început, în timpul Daciei Romane această resursă naturală era denumită picula, fiind exploatată pentru prima dată de strămoșii noștri. Abia în secolul al XIII-lea a primit numele de păcură.

În ceea ce privește extracția de petrol, țara noastră a fost prima din lume care a exploatat această resursă naturală în mod oficial, în anul 1857, cu doi ani înaintea americanilor. A urmat Italia în 1860, Canada în 1862 și Rusia în 1863.

Ca atare, prima sondă comercială de extracție de petrol din lume a fost construită la noi în țară, în anul 1861, în apropiera actualului Moinești. Frații Mehedințeanu au fost „vinovați” pentru construirea primei rafinării industriale. Aceasta a fost ridicată la marginea orașului Ploiești și avea o tehnologie destul de primitivă, instalația de rafinare fiind asemănătoare cu cea folosită la obținerea țuicii.

Trebuie precizat totuși că echipamentul era adus de la compania Moltrecht, din Germania. Potrivit datelor istorice, în anul 1938, România a mai înregistrat un record fiind prima țară din lume care a exploatat 275 de tone de petrol. O cantitate impresionantă pentru acea vreme.

Bucureștiul, primul oraș din lume cu iluminat public cu petrol lampant

Extracția de petrol a dus la dezvoltarea țării pe toate palierele ei. Astfel că, în 1857, Bucureștiul era iluminat de 1.000 de lămpi cu petrol, care nu lăsa miros, fum sau cenușă.

Capitalurile străine în industria petrolului din România au început să apară după anul 1895, când a fost adoptată o nouă lege a minelor. De-a lungul timpului, în țara noastră, au fost înființate mai multe societăți de anvergură în extragerea petrolului, precum: Steaua Romană, Vega, Astra Română, Concordia, Creditul Minier și multe altele.

Foto: stiristul.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot