Cea mai bună rețetă de ceapă caramelizată
Ceapa caramelizată reprezintă un topping perfect pentru mai multe feluri de mâncare. Aceasta poate fi servită alături de o friptură sau pusă peste un burger, însă merge de minune și în salate, sandvişuri sau diferite supe. Un lucru este cert, ceapa caramelizată este foarte gustoasă, iar noi vă prezentăm în rândurile de mai jos cea mai bună rețetă, pe care o fac și masterchefii profesioniști.
Cea mai gustoasă ceapă caramelizată
Ceapa caramelizată poate fi preparată acasă foarte ușor și merge servită alături de o friptură sau chiar în paste. Această rețetă este atât de gustoasă încât merge și cu salate, burgeri sau diferite supe. Iată ingredientele necesare pentru un preparat culinar de excepție:
- 3-4 cepe mari, neapărat galbene
- 2 bucăți de unt și o lingură de ulei de măsline extra virgin
- 2 linguri de vin alb sau roșu, oțet balsamic sau apă
- sare.
Mod de preparare
Se curăță ceapa și se taie felii nici prea mari dar nici prea subțiri, fiindcă în momentul gătirii acestea își vor micșora volumul. Se pune pe foc o tigaie și se topește untul, după care se adaugă uleiul de măsline. Ulterior, se adaugă ceapa și se gătește la foc mic. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn. Dacă tigaia este mică iar cantitatea de ceapă este mare, aceasta poate fi împărțită și gătită în două rânduri separate.
Ceapa ar trebui ținută pe foc aproximativ o jumătate de oră, iar în momentul când a devenit maronie se adaugă sare și cele două linguri de vin ori oțetul balsamic sau apă, în funcție de preferințele fiecăruia. Se mai lasă să fiarbă 10 minute, după care se pune la răcit. În funcție de gusturi, aceasta poate fi servită atât rece, cât și călduță alături de o friptură, un burger sau alte preparate culinare.
Așadar, ceapa caramelizată este un preparat culinar ușor de realizat și foarte gustos. Poftă bună!
Foto: retetefine.ro