Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific

de: Sorin Florea
06 07. 2022
atacama
Cel mai arid desert din lume a facut parte din Oceanul Pacific

Pe Pământ sunt multiple deșerturi care în trecut au fost oaze de verdeață. Schimbările climatice, de-a lungul timpului, au făcut ca ele să ajungă la starea din prezent. Dintre acestea se remarcă în mod deosebit unul, care în trecut a fost parte din Oceanul Pacific. Este vorba despre deșertul Atacama.

Deșertul Atacama, cel mai arid deșert din lume

Da, este adevărat. Deșertul Atacama este cel mai arid deșert din lume. Potrivit datelor oficiale, cantitatea de apă căzută în această regiune este de 1,8 litri pe metru pătrat la 10 ani. Acesta se află pe coasta de Nord-Vest sud-americană în nordul statului Chile, învecinându-se la vest cu Oceanul Pacific, la sud cu Peru și la est cu Bolivia și Argentina.

Atacama se întinde peste 1.100 de kilometri, între Munți Anzi și lanțul muntos Cordillera de la Costa. Zona este măturată de curenți marini puternici care înlătură precipitațiile. Platoul deșertului, situat la o înălțime de aproximativ 5.000 de metri, este locul ideal pentru a explora secretele sistemului solar, în această regiune fiind staționate deja mai multe telescoape gigantice. De asemenea, locația găzduiește 12 vulcani în principal în periferiile vestice ale Anzilor, dintre care cel mai remarcabil este Licancaburul, care este perfect simetric.

Cu toate că zona este incredibil de aridă, o dată la câțiva ani au loc precipitații iar natura prinde viață. Drept urmare, își fac apariția lanuri întregi de flori cât poți vedea cu ochii, o situație atipică pentru o regiune atât de uscată.

Din cauza oceanului din apropiere, în deșert are loc un fenomen incredibil, se formează ceață. Temperatura în Atacama pe timp de zi depășește 30 de grade Celsius, iar noaptea scade sub minus 15 grade Celsius. Potrivit datelor oficiale, deșertul are o vârstă de peste 15 milioane de ani.

Ce forme de viață sunt în deșertul Atacama?

S-ar presupune că un mediu atât de dur nu ar fi primitor pentru nicio formă de viață, mai ales pentru oameni. Cu toate acestea, poporul Atacameño, de origine indiană, trăiește în această zonă, în prezent numărând aproximativ 200 de persoane. Ba mai mult, în regiune pot fi văzute mai multe rase și culturi. Primii oameni care au început să se așeze în deșertul Atacama au fost pe la sfârșitul anilor 1800.

La scurt timp după aceea, mii de muncitori au început să migreze în deșert datorită așa numitului aurul alb. Un nitrat natural care este folosit pentru a face orice, de la îngrășăminte la explozivi. Astăzi, peste 1 milion de oameni trăiesc în deșertul Atacama, ceea ce este surprinzător având în vedere că locul este adesea comparat cu Iadul pe Pământ.

Cu toate că regiunea este aridă, flora și fauna își fac loc chiar și aici. În mod surprinzător, zonele de coastă sunt binecuvântate cu vegetație și animale, precum lame, șoareci, vulpi cenușii, căprioare și multe altele. Colonii de pinguini, pelicani, foci și cormorani pot fi găsite de-a lungul coastei. În ceea ce privește flora, o parte de agricultură se face la San Pedro de Atacama, unde se cultivă lămâi, cartofii si lucernă.

Deși pare greu de crezut, zona este vizitată în fiecare an de peste 36.000 de turiști. Aceștia ajung în mare parte în cele trei orașe de coastă, Iquique, Arica și Antofagasta, fiind atrași în principal de fenomenele astronomice și observatoarele din zonă, potrivit worldatlas.com.

Foto: Wikipedia.org