În județul Brașov, la marginea satului Mercheașa, se găsește cel mai bătrân copac din România. Acesta este un stejar și a fost descoperit aproximativ acum 10 ani de un grup de copii care se juca în zonă. Conform specialiștilor, arborele are peste 900 de ani. O vârstă incredibilă, nu-i așa?
După ce a fost analizat de specialiștii în domeniu, stejarul a fost denumit „Bătrânul Carpaților”. Vârsta sa matusalemică, de peste 900 de ani, îl face să fie cel mai bătrân copac din țara noastră. Trebuie precizat că în zonă mai sunt destul de mulți pomi cu vârste seculare.
Împreună cu specialiști de la ICAS, Institutul de Cercetare din Brașov, l-am evaluat și utilizând o metodă statistică au constatat că arborii din aceasta specie, Quercus robur, cresc cu aproximativ un metru în circumferință într-o sută de ani, adică cam 1 cm pe an și al nostru având circumferința măsurată la 1 metru și 10 de pământ de 9,3 metri a fost estimat la peste 900 de ani, a declarat Cătălin Cantor de la Asociația Carpaterra, potrivit digi24.ro.
„Bătrânul Carpaţilor” arată impresionant, cu o înălțime de 21,3 metri și o coroană care îți taie răsuflarea. Acest arbore a trecut prin multe în decursul vieții sale, iar unele evenimente au lăsat urme pe trupul său. Până la înălțimea de 3 metri se observă 5 cioturi ale unor crengi rupte, dovada că natura a fost necruțătoare. Totodată, sunt câteva zone unde scoarța este arsă, cel mai probabil de la focurile făcute de ciobanii de prin regiune.
Cei care au ajuns în regiune au mărturisit că arborele este impresionant. Peste 900 de ani de viață, o vârstă inimaginabilă pentru un om. Cele mai multe persoane aleg să zăbovească câteva minute la umbra stejarului, rămânând acolo cu gândurile și speranțele lor.
Începând cu 22 februarie 2012 stejarul a devenit arie protejată. Drept urmare, turiști din toată țara și nu numai vin să vadă cum arată stejarul care are peste 900 de ani. În fiecare an, în primul weekend din luna septembrie, copacul este sărbătorit, iar în jurul acestuia sunt organizate concerte, concursuri sportive și ateliere pentru copii.
Foto: editiadedimineata.ro