Cel mai îndepărtat teritoriu care se află în UE este la peste 7.000 de km distanță de Europa! Care este?
Uniunea Europeană (UE) este o organizație politică și economică formată din 27 de țări europene, care au ales să coopereze strâns pentru a-și atinge obiectivele comune. Aceasta este o comunitate bazată pe principiile democrației, statului de drept și drepturilor omului, iar crearea sa a avut ca scop principal asigurarea păcii, stabilității și prosperității în Europa.
Suprafața Uniunii Europene este imensă, nu mai puțin de 4.233.262 kilometri pătrați. Teritoriile sale sunt vaste și se întind dincolo de Europa continentală, fiind regiuni care aparțin anumitor țări din blocul comunitar. Dar, care este cel mai îndepărtat teritoriu al Uniunii Europene? Locația cu pricina este atât de îndepărtată încât trebuie să străbați peste 7.000 de kilometri din Europa până acolo.
Cel mai îndepărtat teritoriu al UE
Réunion este cel mai îndepărtat teritoriu al Uniunii Europene, fiindcă este pământ francez. Această bucată telurică se află la nu mai puțin de 7.000 de kilometri de Europa în linie dreaptă. Trebuie precizat că Réunion este o insulă și un departament francez situat în Oceanul Indian, la est de Madagascar. Insula face parte din arhipelagul Comore, iar capitala departamentului este Saint-Denis.
Réunion se află la aproximativ 700 de kilometri est-sud-est de coasta Madagascarului. Zona este considerată un departament de peste mări și, astfel, este parte integrantă a Republicii Franceze. Ca un aspect interesant, insula se află la 9.200 de kilometri de Paris.
Insula este una de origine vulcanică și este caracterizată de un relief muntos. Cel mai înalt vârf al său este Piton des Neiges, care atinge o altitudine de aproximativ 3.070 de metri. Un alt vulcan activ, Piton de la Fournaise, care este o atracție geologică importantă și a fost locul mai multor erupții vulcanice.
Réunion are o populație diversă, compusă în principal din descendenți ale populațiilor originare, dar și africani, asiatici și europeni. Trebuie precizat că primii locuitori ai insulei au fost europenii, ea fiind descoperită în 1500 de portughezul Diogo Dias. Diversitatea culturală se reflectă în limbile vorbite franceza fiind limba oficială, însă se vorbește și creolă reunioneză, inspirată din franceza veche, și alte limbi asiatice.
Economia se bazează în mare măsură pe turism, agricultură și industrie. Insula oferă peisaje spectaculoase, plaje frumoase și posibilități de explorare a naturii. Insula are mai multe arii protejate, inclusiv Parcul Național Réunion, care acoperă o mare parte din teritoriul său și include zonele montane și vulcanice.
Regiunea este cunoscută pentru biodiversitatea sa, pentru vulcanii spectaculoși și pentru amestecul său cultural fascinant. Astfel că, ea atrage turiști dornici să exploreze peisaje variate, să se bucure de aventuri în natură și să experimenteze diversitatea culturală a insulei.
Insula participă la alegerile pentru Parlamentul European
Réunion este un departament de peste mări și este, prin urmare, o regiune ultraperiferică a Uniunii Europene. Acest statut conferă anumite particularități în privința reglementărilor și a sprijinului financiar din partea UE. Potrivit wikipedia.org, din 2003, în urma unei reforme constituționale, Réunion a devenit o regiune, cu aceleași puteri cu ale unei regiuni franceze, formată dintr-un singur departament și condusă de un consiliu regional. Drept urmare, insula are 8 posturi în Parlamentul Franței, 5 de deputat și 3 de senator. De asemenea, ca regiune ultraperiferică locuitorii participă la alegerile pentru Parlamentul European în cadrul circumscripției electorale Franța de peste mări.
Când au cucerit francezii Reunion?
Expansiunea colonială franceză a durat sute de ani. Reunion a fost descoperită în anul 1513 de navigatorul portughez Pedro Mascarenhas. Cu toate acestea, francezii au cucerit Reunion mai târziu. Insula a fost revendicată oficial de Franța în anul 1638, iar prima așezare permanentă a fost înființată în 1665 de către Compania Franceză a Indiilor de Est. Din acea perioadă, Reunion a devenit o colonie franceză.
Foto: Depositphotos.com