Cele zece porunci, cunoscute și sub numele de Decalog, au apărut în același timp cu Vechiul testament. Conform Bibliei, acestea au fost rostite de către Dumnezeu lui Moise, cel care avea să le transmită mai departe.
Și astăzi, cele 10 porunci au fost păstrate neschimbate, indiferent că vorbim despre iudei, despre religia catolică sau cea ortodoxă. Acestea se transmit din generație în generație și fiecare dintre ele are o însemnătate aparte. Toate sunt deopotrivă de importante și credincioșii ortodocși le învață încă din copilărie.
Care sunt cele 10 porunci din Vechiul Testament:
1. Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău: să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine
2. Să nu-ţi faci chip cioplit şi niciun fel de asemănare a niciunui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ. Să nu te închini lor, nici să le slujeşti
3. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert, că nu va lăsa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în deşert numele Lui.
4. Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti
5. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeu ţi-l va da ţie
6. Să nu ucizi!
7. Să nu fii desfrânat!
8. Să nu furi!
9. Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău
10. Să nu poftești nimic din ce este al aproapelui tău.
Conform definiției, poruna este o dispoziție (orală sau scrisă) dată de către o autoritate sau de către o persoană cu autoritate și care trebuie executată întocmai. Substantivul „poruncă” este sinonim cu „ordin” sau „decizie”.
Respectarea doar unora dintre porunci nu este o alegere a creștinilor. Ce scrie în Biblie despre porunci? Iacov 2:10-11. Căci cine păzeşte toată Legea şi greşeşte într-o singură poruncă, se face vinovat de toate. Căci, Cel ce a zis: Să nu preacurveşti, a zis şi: Să nu ucizi. Acum, dacă nu preacurveşti dar ucizi, te faci călcător al Legii.
Sursă foto: pexels.com