Cele mai ciudate forme de plural din DOOM-3

17.01.2022
Cele mai ciudate forme de plural din DOOM-3

Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM-3) a ajuns la varianta a treia. Sunt mai bine de 10 ani de când DOOM nu mai fusese modificat. Așadar, noul dicționar cuprinde 62.000 de cuvinte, dintre care peste 3600 de articole noi, marcate cu semnul +, față de DOOM-2, apărut în anul 2005.

Noile cuvinte introduse în DOOM-3 sunt, în special, neologisme și terminologii din domenii precum informatică, medicină etc. Pandemia a îmbunătățit vocabularul limbii române cu termeni noi, cum ar fi: coronavirus, covid, test PCR, lockdown, secvenţiere sau comorbidităţi. Din limbile străine cele mai multe cuvinte adăugate vin din engleză: fake news, breaking news, take away, selfie sau all-inclusive.

Forme de plural ciudate în limba română

Foarte multă lume întâmpină probleme, atunci când trebuie să spună forma de plural al unui cuvânt. DOOM-3 a încercat să simplifice pe cât posibil acești termeni, însă se crede că în unele cazuri mai rău a încurcat. În rândurile de mai jos vă oferim câteva exemple edificatoare.

Care sunt substantivele defective de plural?

În limba română există o mulțime de substantive care nu au număr plural. Iată câteva exemple: fasole, lapte, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, miere, fotbal, cinste, creștinism, etc.

Ce schimbări mai aduce DOOM-3?

Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM-3) vine și cu alte modificări. Multe dintre acestea erau deja utilizate de majoritatea oamenilor, astfel că totul a devenit oficial.

Foto: gds.ro și Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot