Cele mai frumoase proverbe și zicători italiene

30.08.2021
Cele mai frumoase proverbe și zicători italiene

Fiecare limbă de pe planetă are propriile sale proverbe și zicători. Cele italienești au frumusețea lor și constau în trăirile diferite care au fost transpuse în fel de fel de citate. Indiferent de țară, toate proverbele și zicătorile au fost influențate de tradițiile locale și au fost transmise din generație în generație.

Proverbe și zicători italiene

Limba italiană se aseamănă foarte mult cu limba română. Cuvintele se citesc la fel cum sunt scrise, iar multe dintre ele sunt ușor de reținut. Redactorii shtiu.ro vă prezintă o serie de proverbe și zicători italiene, care ar putea fi folosite și la noi.

Chi mangia solo crepa solo – „Cine mănâncă singur moare singur”

Chi va piano, va sano; chi va sano, va lontano – „Cine merge încet, merge sănătos. Cine merge sănătos, merge departe”

Tutti i nodi vengono al pettine – „Orice nod în pieptene s-agață”

Amor vecchio non fa ruggine – „Dragostea veche nu ruginește”

Alla nascita dell’amore gli amanti parlano del futuro; al suo declino parlano del passat – „La început de dragoste vorbesc îndrăgostiții despre viitor, la sfârșit despre trecut”.

Non c’è due senza tre –  „Nu există doi fără trei”

’Fai una montagna di ciottoli. – „A face un munte dintr-o pietricică”

Alte proverbe și zicători italiene

Limba italiană este vorbită oficial în patru state: Italia, Vatican, San Marino și Elveția (împreună cu franceză, germană și retoromană).

Limba italiană are mai multe dialecte, însă cea standard este cea folosită în Toscana. Potrivit specialiștilor în lingvistică, acesta se aseamănă cu româna în proporție de 77%. Similitudinea se caracterizează prin păstrarea consoanelor și vocalelor duble și accentului cu rolul distinctiv.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot