Teama unui conflict planetar este din ce în ce mai intensă, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. În plus, conflictul din Gaza al Israelului se transformă cu rapiditate într-un război regional cu Iranul. Nici în Africa lucrurile nu sunt mai pașnice și sunt războaie civile. Iar în Asia, tensiunile dintre China și Taiwan ar putea oricând să escaladeze. Așadar, ce ne rămâne de făcut? Care sunt cele mai sigure țări în cazul unui război total?
Toată lumea știe că Elveția are de mai bine de două secole statutul de țară neutră. Și acest lucru este în interesul marilor puteri. Mai mult, dacă ar izbucni un război nuclear, Elveția este dotată cu buncăre care pot găzdui aproape întreaga populație a țării, aproximativ 8 milioane de oameni.
În cazul în care ar izbucni un conflict armat, Elveția, deși are o armată redusă, ar putea să blocheze accesul terestru în țară pentru că tunelele și multe dintre autostrăzi sunt dotate cu tuburi de oțel ce pot fi ridicate la o simplă apăsare de buton. Dar, niciun stat nu este interesat să implice Elveția într-un război. Elveția este situată în centrul Europei la două ore de zbor cu avionul de România.
Noua Zeelandă este astăzi unul dintre cele mai izolate locuri de pe glob. Națiunea a cunoscut o creștere economică semnificativă, în mare parte datorită resurselor naturale abundente și centrelor urbane pline de viață. Statul cu capitala la Wellington are o populație de 5 milioane de locuitori. Totodată, statul este considerat unul dintre „cele mai sigure locuri” în fața unui conflict nuclear. Este „relativ ferită de efectele iernii nucleare și produce un surplus de alimente, astfel încât foametea este puțin probabilă”, scriu ziariștii de la dailyrecord.co.uk.
Islanda este o destinație sigură în cazul unui conflict planetar. Din păcate aici vremea nu este prea blândă. Verile islandeze rareori depășesc 14C, în timp ce nopțile de iarnă pot ajunge până la -25C. Avantajul insulei nordice este poziționarea geografică față de restul lumii, la aproximativ 800 km de nord-vestul Scoției și la 800 km de vestul Norvegiei.
Islanda este un stat NATO, lucru care o face, totuși, vulenrabilă în cazul unui război mondial. De altfel, Islanda este singura dintre cele 30 de țări membre ale NATO care nu are armată. Vestea bună pentru cetățenii României? Islanda se află la 4 ore de zbor de țara noastră.
Pentru cei care vor să se adăpostească de arme, Fiji este destinația perfectă. Această insulă din Pacific, asemănătoare cu Noua Zeelandă, este departe de majoritatea celorlalte țări. Situat la 1.300 de mile nord de Noua Zeelandă, Arhipelagul Fiji cuprinde peste 100 de insule locuite. Singura problemă este că din punct de vedere economic, Fiji nu stă atât de bine ca alte destinații. Din România până în Fiji sunt peste 16.000 de kilometri.
Totuși, în Fiji refugiații nu vor putea să stea zeci de ani. Motivul? Fiji se confruntă cu o amenințare din cauza topografiei sale joase și a efectelor schimbărilor climatice. În urmă cu zeci de ani, oamenii din satul Vunidogoloa din Fiji au fost nevoiți să se mute din cauza creșterii nivelului mării.
Un raport al Băncii Mondiale arată că unele sate au pierdut 15-20 de metri de pământ pe măsură ce mangrovele, esențiale pentru protecția țărmului, dispar. Previziunile indică o potențială creștere a nivelului mării cu 43 de centimetri până în 2050, ceea ce va crește provocările pentru comunitățile de coastă. În Fiji locuiesc aproape un milion de oameni
Foto: DepositPhotos.com