Celibatul la preoți. De ce preoţimea ortodoxă are voie să se căsătorească iar cea catolică, nu?

30.09.2019
Celibatul la preoți. De ce preoţimea ortodoxă are voie să se căsătorească iar cea catolică, nu?

Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică sunt două entități care reunesc peste 1 miliard de credincioși la nivel mondial. Există peste 260 de milioane de ortodocși în lume și peste 1,2 miliarde de romano-catolici. Conform BBC, peste 40% dintre catolici, adică aproape o jumătate de miliard de membri, se află în America Latină. Totuși, deși sunt două religii asemănătoare, acestea au și deosebiri interesante. Una dintre principalele diferențe este aceea că preoţimea ortodoxă are voie să se căsătorească iar cea catolică, nu. De ce?

Până la Marea Schismă (eveniment ce a împărțit creștinismul în Biserica Catoloică și Biserica Ortodoxă) care a avut loc în anul 1054, cele două biserici erau unite, şi doar din acel an s-au despărţit. Fiecare dintre cele două biserici are argumente pro și contra căsătoriei în cazul preoților.

Ce spune Biserica Catolică despre căsătoria preoților?

Preotul romano-catolic Claudiu Dumea scrie în lucrarea „De ce nu se căsătoresc preoţii catolici” că celibatul preoțesc a devenit lege scrisă pentru prima oară la Conciliul din Elvira, în primul deceniu al secolului al IV – lea.

E adevărat că într-o biserică abandonată din România se află spini din coroana lui Iisus?

În canonul 33 al Conciliului din Elvira era specificat următorul lucru: „Suntem de acord cu interzicerea completă care e valabilă pentru episcopi, preoţi şi diaconi, adică pentru toţi clericii angajaţi în slujba altarului, că trebuie să se abţină de la soţiile lor şi că nu trebuie să aducă pe lume copii; cine a făcut lucrul acesta trebuie exclus de la starea clericală”.

În ciuda acestor fapte, Papa Francisc crede că celibatul în rândul preoților catolici este o cutumă învechită și consideră că acest lucru nu face parte din doctrina Bisericii Catolice.

Ce spune Biserica Ortodoxă despre căsătoria preoților?

În cazul Bisericii Ortodoxe, argumentele sunt diferit. Principalul argument este acela că Sfinţii Apostoli Petru şi Filip au fost căsătoriţi și nu au practicat celibatul.

Cuvântul Evangheliei spune că ceea ce a unit Dumnezeu , omul nu are voie să despartă (“Ceea ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă” (Matei XIX, 6). În primele secole după Hristos, căsătoria preoţilor din biserici era permisă, însă trebuia să se facă înainte de hirotonirea preotului.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot