Cum trebuie să ții felia de pizza pentru ca toppingurile să nu cadă de pe felie?
Pizza este unul dintre cele mai consumate preparate culinare din lume. Pe cât este delicioasă, pe atât de dificil de mâncat este uneori, cel puțin așa spun oamenii de știință. Aceștia susțin că niciodată nu trebuie să lași ingredientele să cadă de pe o felie de pizza. Ba mai mult, au găsit o modalitate de a consuma acest fel de mâncare astfel încât să te murdărești cât mai puțin pe mâini.
Cum trebuie mâncată?
Atunci când mănânci o felie încărcată și lipicioasă de pizza, s-ar putea să observi vârful înclinându-se spre podea. Pentru a contracara acest lucru, se recomandă ceva numit de savanții culinari de la Serious Eats „The Fold Hold” (menținerea îndoirii). Altfel spus, îndoind capătul crustei de la pizza într-un arc, se împiedică ca partea ascuțită să se îndrepte în jos. Dar care este explicația?
Fizicienii nu vor fi surprinși că misterioasa rigiditate a pizzei îndoite are de-a face cu un rezultat fundamental în geometria diferențială: „Teorema Remarcabilă” a lui Gauss. Aceasta spune că dacă iei o suprafață (sau o bucată de pizza) și o îndoiești fără a o rupe, curburile sale gaussiene rămân aceleași.
Dar ce este curbură gaussiană? În principiu este numărul pe care îl obții atunci când înmulțești curburile unui ax cu curburile celuilalt ax. Foile și tuburile au o curbură gaussiană de zero, sferele și ouăle au o curbură pozitivă, iar chipsurile au o curbură negativă. Prin urmare, dacă îndoi pizza într-un ax, celălalt ax trebuie să rămână drept, astfel încât curba gaussiană să rămână la zero, potrivit insidetheperimeter.ca.
Curiozități despre pizza
Preparatul are origini în Italia, mai precis în Napoli, unde pizza margherita a fost creată în onoarea reginei Margherita, în 1889. Aceasta era garnisită cu roșii, brânză mozzarella și frunze de busuioc pentru a reprezenta culorile drapelului italian: roșu, alb și verde.
Există o varietate impresionantă de pizza în întreaga lume. De la cele clasice, cum ar fi margherita sau pepperoni, la opțiuni mai neobișnuite, cum ar fi cu fructe de mare, ciocolată sau chiar vegetariană.
Printre cele mai scumpe ingrediente folosite la o pizza se numără și trufele negre, iar la un astfel de preparat prețul poate ajunge la sume impresionante.
Preparatul este consumat în întreaga lume. Se estimează că se vând peste 5 miliarde de pizza pe an, iar Statele Unite ale Americii conduc în topul consumului.
Foto: Depositphotos.com