Cercetătorii au creat o baterie care poate fi consumată de oameni
Oamenii de știință de la Institutul Tehnologic Italian (IIT), din Milano, au creat o baterie care poate fi mâncată fără probleme de oameni. Aceasta este reîncărcabilă și complet comestibilă, iar printre componentele sale se găsesc vitamina B2, cărbune activat şi Nori (o algă comestibilă uscată, folosită în bucătăria japoneză).
Consiliul European de Cercetare (ERC) a finanțat proiectul de la Laboratorul de Electronică Moleculară din Italia. Principalii cercetători au fost Mario Caironi și Ivan Ilic.
La ce ajută bateria comestibilă?
Domeniul electronicelor comestibile este unul în plină dezvoltare, iar în viitor va ajuta mai multe ramuri ale economiei. Se speră ca astfel de baterii să alimenteze instrumente puternice de diagnosticare, să monitorizeze calitatea alimentelor și chiar să ofere energie pentru viitorii microroboţi comestibili. Incredibil, nu-i așa?
Bateria este realizată din riboflavină, cunoscută şi drept vitamina B2, care acţionează ca un anod şi respectiv quercetină, ce se găseşte în migdale şi capere, care acţionează pe post de catod. Cărbunele activat a fost folosit pentru a mări conductivitatea electrică, în timp ce în cazul acestui prototip, electrolitul este pe bază de apă, potrivit ansa.it.
Orice baterie are nevoie de un separator pentru a evita producerea de scurtcircuite, iar la acest model comestibil este realizat din seminţe de Nori, care nu este altceva decât o algă folosită de japonezi atunci când prepară sushi. Electrozii sunt acoperiți cu ceară de albine din care ies două contacte din aur alimentar pe un suport derivat din celuloză.
Iată, așadar, cum tehnologia comestibilă va ajuta la rezolvarea unor probleme medicale care până acum păreau de domeniul științifico-fantastic.
Cine a inventat prima baterie?
Prima baterie electrică, așa numita pilă voltaică, a fost inventată de către fizicianul italian Alessandro Volta, în anul 1800. Bateriile sunt utilizate pe scară largă atât în aria casnică, cât și în domeniul industrial. Potrivit unei statistici din anul 2005, această industrie generează venituri de peste 48 de miliarde de dolari anual.
Foto: Pexels.com