Cine a descoperit cafeaua?

de: Sorin Florea
15 05. 2020
boabe de cafea

Cafeaua este cea mai consumată băutură de pe planetă după apă. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora). Calitatea acestei băuturi, îndrăgite de toată lumea, este dată de locul de cultivare, depozitare și procesul de torefiere a boabelor de cafea.

Primele referințe cu privire la cafea au fost făcute în secolul al XV-lea, în provincia Zemen din peninsula Arabia. Acolo era singura zonă unde se cultivă arborele de cafea. Cu toate acestea există date care susțin că această băutură neagră ar fi apărut încă din secolul al IX-lea. Se crede că boabele de cafea sunt originare din zona Etiopiei, Africa de Nord.

Boabele de cafea erau păzite cu mare strictețe în portul yemenit Mocha, însă pelerinii au reușit să aducă în țările lor această plantă. Așa au apărut primele plantații în India. Cafeaua era privită la început ca aliment și nu ca băutură. În Europa, cafeaua ajunge prin negustorii arabi, în portul din Veneția.

În prezent, cafeaua este produsă în peste 50 de țări de pe glob, principalul producător fiind Brazilia, urmat de Vietnam, Columbia, Indonezia și Mexic.

Este cafeaua sănătoasă?

Analizele realizate de-a lungul timpului au dovedit de cât de bună este cafeaua pentru sănătatea umană. Consumul moderat de cafea ajută, în mod direct, sistemul cardiac și creierul. De asemenea, această băutură reglează nivelul de zahăr din sânge și are beneficii foarte bune pentru ficat.

Băutorii de cafea au șanse reduse cu 60% să dezvolte boli neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer. Conform studiilor, consumul de cafea reduce riscul de a face anumite tipuri de cancer, printre care: endometrial, de prostată, gât și cap, de sân, carcinom cu celule bazale și melanom. Recent, un nou studiu a demonstrat efecte benefice și în cadrul cancerului colorectal.

Deși beneficiile sunt nenumărate, există și anumite riscuri care trebuie luate în calcul: poate înrăutăți anxietatea, insomnia și, eventual, mări riscul de a face glaucom.

În concluzie, asemeni multor alte băuturi, cafeaua este sănătoasă atâta timp cât este băută în cantități moderate.

Foto: Pexels.com