Cine a descoperit cu adevărat testul Papanicolau, un grec sau românul Aurel Babeș?
Înainte de testul Papanicolau, cancerul de col uterin era „una dintre cele mai frecvente cauze de deces prin cancer la femei”, potrivit Societății Americane de Cancer. Deoarece testul Papanicolau detectează modificările colului uterin înainte de apariția cancerului, medicii îl pot trata mai devreme, când este mai ușor de vindecat.
Introducerea testului Papanicolau a redus decesele cauzate de cancer de col uterin cu 70% în ultimii 50 de ani.
Cine a descoperit cu adevărat testul Papanicolau, un grec sau românul Aurel Babeș?
În 1913, un veteran al corpului medical al Greciei a sosit cu soția sa în New York. Niciunul dintre ei nu vorbea engleza și aveau doar 250 de dolari pentru a-și începe noua viață. În ciuda faptului că avea o diplomă medicală, George Papanikolaou a trebuit să aibă orice slujbă disponibilă, așa că a lucrat ca ziarist și violonist.
Abia în 1914 a câștigat un loc de muncă în domeniul său, lucrând la Departamentul de Anatomie al Colegiului Medical al Universității Cornell și al Departamentului de Patologie al Universității din New York. De acolo, cercetarea și inovația lui George Papanicolaou au creat metoda de screening al cancerului de col uterin care îi poartă numele: frotiul Papanicolau.
Independent și aproape simultan cu grecul George Papanicolaou, românul Aurel Babeș a descoperit testul care, astăzi, salvează milioane de femei. Aurel (A.) Babeș a fost un om de știință român și unul dintre descoperitorii frotiului vaginal ca test de screening pentru cancerul de col uterin.
Aurel Babeș, , românul care a salvat viețile a milioane de femei
A fost nepotul lui Victor Babeș, coautor (alături de Cornil) al primului tratat de bacteriologie. Aurel Babeș s-a născut în 1886, în România. Acesta s-a căsătorit cu colega, medic ginecolog, Lucia Serbanescu în 1930. Au adoptat o fiică, care a devenit o aclamată cântăreață de operă. Babeș avea 74 de ani când a murit la București în 1961.
Se spune că Aurel Babeș era foarte conștient de marea reputație internațională pe care Georges Papanikolaou o câștigase în contrast cu a sa. Într-un spirit de recunoaștere și corectitudine, România se referă la testarea colului uterin ca „Metoda Babeș-Papanicolaou” în cinstea lui Babeș.
Testul Babeș-Papanicolau
Deși Georgios Papanikolaou este, în general, creditat pentru invenția testului de screening al cancerului de col uterin prin citologie cervicală, O’Dowd și Philipp consideră că Babeș a fost adevăratul pionier în diagnosticul citologic al cancerului de col uterin.
El a descoperit că, dacă sunt recoltate celule din colul uterin al unei femei, iar celulele sunt apoi uscate pe o lamă și colorate, s-ar putea determina prezența celulelor canceroase. Acesta a fost primul test de screening pentru diagnosticarea cancerului de col uterin.
Babeș și-a prezentat descoperirile Societății Române de Ginecologie din București la 23 ianuarie 1927. Metoda sa de diagnostic al cancerului a fost publicată într-o revistă medicală franceză, Presse Médicale, la 11 aprilie 1928 și posibilitatea ca George Papanikolaou să știe de ea este extrem de redusă.
Foto: Pexels.com