Cine a descoperit curentul electric? Cum a schimbat lumea?

21.11.2020
Cine a descoperit curentul electric? Cum a schimbat lumea?

Cine a descoperit curentul electric? Electricitatea a fost descoperită încă din cele mai vechi timpuri. Multă lume consideră că Benjamin Franklin este cel care a găsit, pentru prima dată, curentul electric, însă experimentele lui au ajutat doar la stabilirea unei legături între fulger și electricitate. Trebuie specificat că fără apariția curentului electric continuu, nimic din tehnologia zilelor noastre nu ar fi fost posibil.

Descoperirea electricității

Electricitatea nu a fost inventată, ci descoperită, mai exact în jurul anilor 600 î.Hr., când grecii antici au observat că dacă se freacă o blană pe chihlimbar se constată o atracție între cele două. Potrivit istoricilor, acela a fost momentul când a fost descoperită electricitatea statică. Prin anii 1930, arheologii au găsit niște vase, cu foi de cupru în interiorul lor, despre care se crede că ar fi fost baterii antice. Se crede că acestea ar fi fost folosite în Imperiul Roman, pentru a produce lumină.

Secolul al XVII-lea a fost momentul în care au fost descoperite mai multe lucruri în legătură cu electricitatea. În această perioadă, a fost inventat un generator electrostatic, totodată, s-a făcut diferenţierea dintre curenții electrici pozitivi și negativi, precum și clasificarea materialelor în conductori sau izolatori.

Benjamin Franklin a observat, în anul 1752, în urma unui experiment cu un zmeu şi o cheie în condiţii de furtună că fulgerele și micile scântei electrice reprezintă același lucru. O schimbare majoră în istoria curentului electric s-a petrecut în anul 1800, când fizicianul italian Alessandro Volta a construit o pilă voltaică (baterie), care a reușit să producă curent continuu. Volta a fost cel care a realizat, pentru prima dată în istoria lumii, un flux constant de sarcini electrice.

Venind spre prezent, în anul 1831, Michael Faraday reușește să creeze un generator care producea curent electric într-un mod continuu. Construcția lui Faraday era compusă dintr-un magnet care se deplasa într-o bobină din sârmă de cupru şi care a generat în acest fel un mic curent electric, care se deplasa prin firul bobinei. Această invenție l-a ajutat pe americanul Thomas Edison să creeze becul cu filament incandescent, care putea lumina ore în șir.

Spre sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, Nikola Tesla a lucrat împreună cu Thomas Edison și au venit cu concepte revoluționare în electromagnetism. Astfel, a fost descoperit curentul alternativ, care a fost considerat viitorul energiei electrice, la acea vreme.

În concluzie, curentul electric nu a fost descoperit de o singură persoană. Descoperirile și invențiile oamenilor de știință, de-a lungul vremii, au dus la crearea condițiilor pentru a putea genera curent continuu, dar și alternativ.

Cum a schimbat lumea curentul electric?

Fără curent electric, nimic din ceea ce există astăzi nu ar fi posibil. Printre primele aplicații practice ale electricității putem menționa: iluminatul electric, acționarea prin electromotoare, cele legate de efectul termic (încălzire, sudare etc.) sau din domeniul electrochimiei (baterii și acumulatori, galvanizarea). În epoca contemporană, electronica a generat noi aplicații în domenii ca mass-media și tehnologia informației : radioul, televiziunea, telefonia, internetul.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot