Cine a fost adevăratul James Bond?
De la pilotarea unui Lotus subacvatic până la luptele cu pistoale laser, James Bond pe care l-am văzut în filme este o născocire a imaginației celor de la Hollywood. Personajul creat de autorul Ian Fleming a existat, totuși, în realitate. De fapt, deși Bond nu este o figură istorică reală, agentul se întâmplă să aibă unele inspirații din lumea reală. Chiar și denumirea lui, 007, are o anumită semnificație istorică.
Înainte de a crea Bond în anul 1953, Fleming a servit ca comandant în Serviciul de Informații Navale Britanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Autorul a fost asistent personal al amiralului John Godfrey, directorul Diviziei de Informații Navale pentru Marea Britanie. Se spune că multe dintre personajele din poveștile lui Fleming se bazează pe colegii săi din timpul războiului, inclusiv pe Godfrey, despre care se speculează că ar fi fost inspirația pentru MI6 din film (și aparent, Godfrey nu a fost prea încântat de asta, conform A Brief Guide to James Bond de Nigel Cawthorne).
Autorul a atras influența ornitologilor importanți (da, experți în păsări) și, bineînțeles, a spionilor legendari din întreaga lume. The Guardian relatează că Auric Goldfinger, de exemplu, a fost inspirat de binecunoscutul arhitect maghiar Erno Goldfinger, căruia se pare că lui Fleming nu-i plăcea.
Când adevăratul Goldfinger a aflat că este tipul rău din romanul lui Fleming, arhitectul a încercat să dea în judecată editorul cărții. S-au întâlnit în afara instanței, dar Fleming a fost atât de supărat încât aproape a schimbat numele în „Goldprick” ca răspuns.
Personajele pe care le-a creat, inclusiv Bond însuși, au unele asemănări izbitoare cu super-spionii și detectivii guvernamentali pe care Fleming i-a întâlnit pe vremea lui cu British Naval Intelligence, la mijlocul anilor 1900.
Cine a fost adevăratul James Bond?
Adevăratul James Bond nu a fost un super spion. Nici măcar nu era un angajat guvernamental. James Bond era un ornitolog american. A scris cartea „Birds of the West Indies”. Fleming, un pasionat de păsări, a iubit cartea în copilărie. Dar nu de aceea a ales numele „James Bond”.
„Am vrut cel mai simplu, mai plictisitor și cel mai simplu nume pe care l-am putut găsi, „James Bond” era mult mai bun decât ceva mai interesant, cum ar fi „Peregrine Carruthers”. Era o figură neutră, un instrument anonim, contondent, mânuit de un departament guvernamental”, a declarat Fleming în urmă cu ceva timp.
Există, de asemenea, o semnificație geografică a cărții cu păsări a lui James Bond. Fleming a fost îndrăgostit de Jamaica, țara insulară a Indiilor de Vest, unde avea să își stabilească reședința în faimoasa sa moșie „Goldeneye”.
Autorul a scris multe dintre cele mai iubite povestiri ale lui Bond în Jamaica. Philly Voice scrie că Fleming l-a găzduit o singură dată pe adevăratul James Bond la moșia sa la prânz. Aparent, adevăratul Bond era, de fapt, un tip destul de atrăgător, fiind descris în articolul Voice ca având un aspect „Sean Connery”, fermecător, un adevărat domn.
Nici denumirea de spion 007 a lui Bond nu este doar un număr aleatoriu. Daily Beast raportează că legendarul șir de cifre poate avea de fapt o semnificație istorică uriașă pentru serviciile de informații britanice. Fleming a fost student la istoria spionilor în timp ce a slujit în al Doilea Război Mondial. Autorul a descoperit un cod diplomatic german pe care scăpărătorii de coduri britanici l-au agățat în timpul Primului Război Mondial: 0-0-7-0. Este cunoscut ca un triumf în informațiile militare.
Dusko Popov
Acum, există o mulțime de super spioni în istorie care sunt citați drept „adevăratul” James Bond. Dar este greu de confirmat cine, exact, a servit ca inspirație principală pentru Fleming, în afară de ornitologul pe care l-a găsit atât de „plictisitor”.
Există Dusko Popov, un sârb misterios ale cărui legende despre jocurile de noroc ar fi putut inspira marile pariuri din Casino Royale. Aceasta este prima carte Bond. USA Today spune că Popov a fost nemilos, seducător și a jucat Baccarat.
Se pare că Fleming a observat comanda lui Popov asupra mesei de Baccarat. Totuși, Popov nu a fost doar un jucător neînfricat. Povestea lui sălbatică de viață include legende despre munca pentru MI5, MI6, German Abwehr, FBI, dobândirea cunoștințelor despre Pearl Harbor, dar ignorată de J. Edgar Hoover și chiar păcălirea naziștilor cu privire la Ziua Z – cel puțin, asta scrie într-o biografie a spionului, „În gura leului: povestea adevărată a lui Dusko Popov”.
James Charles Bond
Apoi este un tip pe nume James Charles Bond din Țara Galilor. A fost un spion care a servit sub Fleming în al Doilea Război Mondial, ceea ce înseamnă că autorul trebuie să fi fost conștient de numele de familie „Bond” al tipului.
Un articol BBC din aprilie 2019 relatează despre decizia familiei lui James Charles Bond de a pune „007” pe piatra de mormânt a bunicului lor.
„Bunicul a luat-o de mână pe verișoara mea Jenny, când era adolescentă, spunând: `Crede-mă când îți spun, eu sunt adevăratul James Bond`. Nu s-a mai spus nimic și nu s-au pus întrebări’”, a spus un membru al familiei BBC.
Multe dintre aceste povești cu spioni sunt ademenitoare. Fleming a fost în mod clar influențat de o gamă largă de legende din istoria serviciilor secrete britanice și internaționale, nu doar de un tip.
Foto: newsy-today.com