Cine a fost Alfonso Bialetti, cel care a inventat mașina de cafea Moka Express?

13.10.2023
Cine a fost Alfonso Bialetti, cel care a inventat mașina de cafea Moka Express?

Alfonso Bialetti a fost un inventator și om de afaceri italian, celebru pentru inventarea cafetierei Moka Express, cunoscută și sub numele de „Bialetti” sau „cafetiera Bialetti”. El s-a născut în data de 17 iunie 1888 și a murit pe 4 martie 1970. Descoperirea sa a schimbat complet lumea cafelei, această băutură devenind una mai fină și mai de calitate.

Mașina de cafea Moka Express

Invenția sa, Moka Express, a revoluționat modul în care oamenii pregătesc cafeaua acasă. Acest dispozitiv, care a fost patentat în 1933, a devenit extrem de popular în Italia și în întreaga lume foarte ușor. Moka Express folosește o metodă de preparare sub presiune pentru a face cafeaua, asemănătoare cu cea a unei mașini de espresso, dar mult mai simplă și mai accesibilă. Cu ajutorul acestui dispozitiv, oamenii pot prepara cafea de calitate acasă, fără a avea nevoie de o mașină de espresso costisitoare.

Cafetiera Moka Express a devenit un obiect iconic în bucătăriile italiene și a fost folosită pe scară largă pentru a pregăti cafea espresso acasă. Cu designul său recunoscut, format dintr-un corp superior sferic, un filtru intermediar și o bază inferioară, cafetiera Bialetti a devenit un simbol al tradiției italiene în prepararea cafelei.

Între 1934 și 1940, modesta Moka Express era comercializată doar la nivel local, fiind vândută de Alfonso la târgurile săptămânale din regiunea Piedmont. În acești șase ani, el a produs doar 70.000 de unități. Datele statistice arată că până în 2001, au fost vândute în total 220 de milioane de unități și, până în prezent, acest număr a ajuns la 330 de milioane.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, creșterea prețurilor la cafea și aluminiu a încetinit producția produselor Bialetti. Abia când Renato, fiul lui Alfonso, a preluat conducerea în 1946, linia de produse Bialetti a fost restrânsă la un singur produs: Moka Express. Renato a inițiat o amplă campanie de marketing care a inclus televiziune, panouri publicitare care au saturat străzile din Milano și chiar crearea unei statui gigantice al aparatului Moka Express.

Între timp, pe piață începuseră să apară copii ale designului original, iar publicitatea s-a dovedit a fi o strategie cheie în definirea succesului și asigurarea popularității mărcii Bialetti. Mascota Moka, cunoscută sub numele de „L’omino con i baffi”, a fost bazată pe o caricatură amuzantă a fiului lui Alfonso Bialetti, Renato. Schițele și logo-ul inițiale au fost create în 1953 de Paul Campani. Până în 1956, compania Bialetti reușise să construiască o fabrică de ultimă generație în Omegna.

Alfonso Bialetti a fost un antreprenor vizionar și inovator, iar invenția sa a avut un impact semnificativ asupra culturii cafelei și a modului în care oamenii se bucură de această băutură. Până astăzi, cafetiera Moka Express este încă folosită pe scară largă în gospodării din întreaga lume și rămâne o mărturie a creativității lui Alfonso Bialetti.

Foto: bora.com și wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot