Anders Celsius a fost una dintre marile personalități ale omenirii, cercetările sale în domeniul fizicii schimbând lumea pentru totdeauna. De naționalitate suedeză, Anders a fost pasionat de mic de astronomie, fiind prima persoană din lume care a explicat aurorele boreale prin prisma magnetismului terestru.
Anders Celsius s-a născut pe data de 27 noiembrie/8 decembrie 1701, în localitatea Uppsala län, din Suedia. În decursul vieții, acesta a făcut descoperiri remarcabile în astronomie, fizică și matematică. În anul 1737, Celsius a ajuns în Laponia pentru a studia lungimea unui grad meridian. În urma studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia că Pământul nu este perfect sferic, ci este aplatizat la poli. Această ipoteză a confirmat teoria lui Isaac Newton.
În timpul carierei, Anders a efectuat mai multe cercetări pentru a calibra un termometru din sticlă cu mercur. Rezultatele obținute au fost publicate în anul 1742. Vremurile nu erau simple, însă geniul suedezului a ieșit la suprafață.
Potrivit Wikipedia.org, în studiile sale a ales ca puncte de reper temperatura de fierbere a apei, pe care o numește „0 grade”, și cea de topire a gheții, pe care o numește „100 de grade”. După moartea lui Celsius cele două repere au fost inversate de Carl Linné. Numele său a fost atribuit în 1948 gradului centigrad de temperatură, care astfel și-a schimbat denumirea în grad Celsius (°C).
Așadar, munca lui Anders Celsius nu a fost în zadar, el reușind să calibreze pentru prima dată, chiar dacă în sens invers, un termometru din sticlă cu mercur. Meritele sale au fost recunoscute pe plan internațional, iar temperatura măsurată în grade a fost denumită după numele său, Celsius.
Potrivit famousscientists.org, Celsius a devenit secretarul Societății Regale de Științe din Uppsala în anul 1725, unde a rămas până la moartea sa. Din păcate, Anders Celsius a murit de tuberculoză în anul 1744, la doar 43 de ani.
Foto: Wikipedia.org