Viața lui Nicolae Ceaușescu a fost analizată cu lupa, de către istorici, în special după moartea acestuia. Liderul comunist a fost o personalitate puternică și dură, care nu suporta ca lucrurile să nu fie făcute în felul decis de el. Ca atare, nimeni nu îi ieșea din cuvânt și nu avea curaj să îl critice. Foarte puține persoane din jurul lui Ceaușescu aveau libertatea să vorbească liber, printre aceștia și un artist celebru la acea vreme.
Nicolae Ceaușescu a fost un dictator în toată puterea cuvântului și, cu toate acestea, avea unele afinități pentru anumiți artiști. Printre aceștia și Gică Petrescu. Celebrul cântăreț și compozitor român îl impresiona pe liderul comunist de fiecare dată când se află pe scenă și avea libertatea de a se exprima liber, fără menajamente, atunci când se afla în fața lui.
Gică Petrescu s-a născut în data de 2 aprilie 1915, la București. Tatăl său a fost funcționar poștal și își făcuse studiile la Geneva, în Elveția, în timp ce mama lui petrecuse o bună bucată de vreme la Paris, în Franța. Aceasta știa să cânte la pian, fiind, de altfel, cea care l-a inițiat în tainele muzicii.
Gică Petrescu a urcat pentru prima dată pe scenă la vârsta de 15 ani, fiind descoperit de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la radio. Acesta nu a avut studii muzicale, exceptând cei doi ani făcuți la Conservatorul din București, însă a avut un talent ieșit din comun. Nu multă lume știe însă Gică Petrescu a făcut doi ani la Facultatea de Drept, moment în care tatăl său a observat că este nefericit și i-a dat un sfat.
Decât să ajungi un avocățel mediocru, mai bine apucă-te serios de muzică. Un strop de talent, n-o să-l înveți la seminar, în nicio facultate. Cultivă-l și folosește-te de el, i-a zis lui Gică Petrescu tatăl său.
Restul este istorie, fiindcă Gică Petrescu a ajuns unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică ușoară, de petrecere și populară din România. Repertoriul său a numărat peste 1.500 de melodii, multe dintre acestea fiind cântate și astăzi de alți artiști.
După instaurarea comunismului în România, autoritățile de la acea vreme i-au tras atenția lui Gică Petrescu că are cam multe piese străine în repertoriu. Lucrurile s-au schimbat însă odată cu anul 1965, când Nicolae Ceaușescu a ajuns la putere. Fostul președinte al României era îndrăgostit de muzică lăutărească, iar Gică Petrescu a devenit artistul său preferat.
Lui Gică i se permitea să cânte orice. Era, într-un fel, omul de casă al lui Ceauşescu. De fapt, nu erau foarte mulţi interpreţi care ajungeau să-i cânte lui Ceauşescu. Iar Gică îi plăcea pentru că nu făcea excese, cânta fără vulgarităţi, a povestit pentru „Dilema Veche“, muzicologul Viorel Cosma.
În anul 2016, cântăreața de muzică populară Elena Merișoreanu a mărturisit că Gică Petrescu avea un statut special, fiind agreat de liderul comunist, care îi permitea aproape orice. Artista a mărturisit că dictatorul îl chema pe Gică Petrescu la tot felul de sărbători și petreceri să îi cânte. La un astfel de eveniment celebrul cântăreț s-a dus la Nicolae Ceaușescu să dea noroc cu el cu paharul de șampanie gol, atrăgându-i atenția în felul acesta asupra unei situații.
El era printre puţinii care îşi permiteau să fie sinceri în faţa dictatorului. Imediat după ora 12.00 noaptea, Gică s-a dus la Ceauşescu având în mână un pahar de şampanie gol. Am înlemnit toţi când l-am văzut. Dictatorul l-a întrebat de ce vine să dea noroc cu paharul gol, iar Gică i-a spus că în camera în care eram noi nu era nici măcar o sticlă cu apă, darămite cu şampanie. Imediat, pe masă au fost aduse tot felul de mâncăruri şi de băuturi, a afirmat Elena Merișoreanu într-o emisiune la Antena 3.
Foto: timpuldevalcea.net și rferl.org