Cine a fost Carmen Sylva? Cum a influențat istoria României?

15.02.2021
Cine a fost Carmen Sylva? Cum a influențat istoria României?

Carmen Sylva a fost regina Elisabeta a României și soția lui Carol I. Numele de Carmen Sylva a fost un pseudonim literar, așa publicând-și scrierile ani de-a rândul. Numele complet a Reginei Elisabeta era Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied și s-a născut pe 29 decembrie 1843, la Neuwied, Germania.

Viața reginei Elisabeta

Elisabeta a fost de viță nobilă, tatăl ei fiind Hermann, principe de Wied. A fost atrasă, încă de mică de literatură și în special de poezie, unde găsea o lume perfectă, într-o perioadă grea din punct de vedere social.

În anul 1869, la vârsta de 26 de ani, se căsătorește cu prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care devenise conducatorul României. După Războiul de Independență din 1877 și Tratatul de la Berlin din anul 1878, România a fost recunoscută ca Regat, iar, în anul 1881, Elisabeta a devenit prima regină a României.

Firea plină de bunătate și empatie a ieșit la iveala în timpul Războiului de Independență din 1877 când Elisabeta a înființat spitale, servicii de ambulanță și îngrijire și a procurat medicamente pentru răniți.

În tot acest timp, nu a neglijat și domeniul care îi aducea multe bucurii, cel al artelor, susținând numeroase evenimente filantropice. Reginei îi plăceau straiele românești și încuraja femeile să le poarte pentru a le adaugă o valoare socială în plus.

O fire inteligentă, regina Elisabeta s-a înconjurat, de-a lungul vieții, de artiști, unii în devenire, cum ar fi George Enescu sau Elena Văcărescu și a sprijinit financiar pictorul Nicolae Grigorescu și poetul Vasile Alecsandri.

A avut un talent lingvistic desăvârșit, reușind să publice mai multe opere în limbile franceză, engleză și germană. Așa a apărut pseudonimul Carmen Sylva. Decizia a fost luată la îndemnul lui Carol I, care a dorit delimitarea reginei de poetă.

Acea prințesă și poetă germană încântătoare, adorabilă, își aduce aminte că florile codrului și câmpiile «i-au vorbit», spunea Mark Twain despre Elisabeta.

De ce a refuzat-o Eminescu pe Regina Elisabeta?

Regina Elisabeta a fost poetă și prozatoare, fiind o admiratoare a lui Mihai Eminescu. „Luceafărul” poeziei românești nu vedea cu ochi buni monarhia constituțională și dorea una autoritaristă. Drept urmare, a și refuzat să primească, din partea monarhiei, ordinul Bene Merenti.

Talentul literar al reginei s-a concretizat în multe poeme, basme, povestiri, romane, lucrări cu caracter memorialistic. Aceasta prefera să trăiască la Castelul Peleș, unde avea o bibliotecă impresionantă.

Regina Elisabeta și Mihai Eminescu

Activitate ei filantropică nu s-a oprit, iar, în anul 1909, a înființat „Azilul orbilor Regina Elisabeta” pe strada Vatra Luminoasă din București. Acesta funcționează și în prezent, având un liceu pentru cei cu deficiențe vizuale, o școală postliceală sanitară etc.

Cum a murit regina Elisabeta a României?

Prima Regină a României a decedat la vârsta de 72 de ani, pe data de 18 februarie / 2 martie 1916, la Curtea de Argeș. Trupul neînsuflețit se găsește la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde se află cripta regală a României. Regina Elisabeta a avut o fiică cu Carol I, pe nume Maria.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot