Cine a fost Dom Perignon, călugărul benedictin care a inventat șampania?
Cine nu a auzit de faimoasa șampanie Dom Perignon? Un produs exclusivist, scump din cale afară, de care au parte mai ales oamenii bogați. Ei bine, puțini știu că Dom Perignon a fost un călugăr francez, considerat a fi inventatorul șampaniei.
Cine a fost Dom Perignon?
Dom Perignon (1638-1715) a fost un călugăr francez benedictin care a avut contribuții importante la producția și calitatea șampaniei într-o epocă în care vinurile din regiune erau predominant roșii.
Se spune că cel mai vechi vin spumant consemnat este considerat a fi „Blanquette de Limoux” şi ar fi fost inventat pe la 1530, de către călugării benedictini de la Biserica Saint-Hilaire de lângă Carcassonne. 100 de ani mai târziu, Dom Perignon, contemporan cu Regele Louis al XIV-lea, este transferat la Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers, unde a deservit crama pentru tot restul vieții sale. Sub administrarea sa, abația a înflorit și a dublat cantitatea de vin fabricată.
Dom Perignon reușește să producă vin alb din struguri roșii. Totodată, călugărul reușește procesarea separată a strugurilor din diverse zone rurale, rezultatul final fiind un vin preparat din mai multe soiuri diferite de struguri.
Când Pérignon a murit în anul 1715, în semn de onoare și respect, a fost înmormântat într-o secțiune a cimitirului mănăstirii rezervat în mod tradițional numai stareților.
Cât costă șampania Dom Perignon
Șampania Dom Perignon blanc sau rose are un gust intens, produsă de Moët & Chandon, datorită influențelor climatice din anul de recoltă, care determină gradul de expresivitate al strugurilor din compoziție. Prețul unei astfel de sticle pornește în România de la 1600 de lei, aproximativ 320 de euro la diferite magazine online. Într-un restaurant sau un bar, prețul unei sticle crește considerabil.
În anul 1971, șahul Iranului a comandat mai multe sticle din prima etapă a fabricării Dom Pérignon Rosé (anul 1959) pentru celebrarea celor 2.500 de ani ai Imperiului Persan. O sticlă din această șampanie, din acea comandă, a fost vândută la licitație cu 24.758 euro în anul 2008.