Cine a fost elevul care a scris în comunism pe clădirile Botoșaniului cu cretă „Vrem hrană și libertate”? Ce a pățit!

de: Claudiu Petrișor
23 08. 2019
iulian-mugur-calinescu
Mugur Iulian Călinescu

A înfrunta regimul comunist înainte de anul 1989 era, de multe ori, unul dintre cele mai mari acte de curaj pentru un cetățean român. Unul dintre eroii despre care se vorbește prea puțin astăzi a fost elevul Mugur Iulian Călinescu care nu a mai suportat ororile sistemului și a scris mesaje anticomuniste pe cele mai importante clădiri din Botoșaniul natal.

Mugur Iulian Călinescu, un elev curajos

Pe data de 29 septembrie 1981, cu opt ani înainte să cadă regimul comunist, pe zidul Comitetului Județean al PCR, scrie, cu cretă albastră și litere de-o șchioapă, „NE-AM SĂTURAT SĂ STĂM LA COZI INTERMINABILE!”.

În următoarele zile, pe cele mai importante clădiri din oraș (clădirea CEC-ului sau Casa de Cultură), apar mai multe astfel de mesaje: „Vrem dreptate! Vrem libertate!”, „Vrem hrană și libertate” sau Ne-am săturat de mizerie”. Securitatea intră pe fir și după o lună de căutări îl identifică pe cel care a scris: elevul Mugur Iulian Călinescu, în vârstă de 17 ani, de la Colegiul Național ”A.T. Laurian”. Băiatul este prins chiar în momentul în care scrie „Jos comunismul„.

E adevărat că în comunism nu exista șomaj și toată lumea avea un loc de muncă?

Securitatea face perecheziții acasă la Mugur Iulian Călinescu și tânărul este chemat la „discuții”. Timp de patru ani, până în 1985, Mugur Iulian Călinescu este chemat periodic să dea explicații despre gesturile sale curajoase și necugetate, într-o țară în care lumea se temea să-și spună părerea. Tânărul este evitat pe stradă, rămâne fără prieteni și cele două tentative de a intra la facultate se încheie cu două eșecuri.

Patru ani mai târziu, la vârsta de 21 de ani, Mugur moare pe un pat de spital, la Iași. Leucemie, ciroză și icter mecanic. Voci neoficiale spun că băiatul ar fi fost otrăvit de către Securitate pe perioada interogatoriului.

„Atât am putut afla de la el. Că era obligat să bea, zilnic, câte o cafea. El, care nici nu voia să audă. Dar nu avea ce face, trebuia”, avea să declare ulterior mama tânărului, sugerând că acesta ar fi fost otrăvit de Securitate.

Rodica Uncescu, mama lui Mugur, băiatul-erou, a murit în anul 2016. În anul 2008, Mugur Iulian Călinescu a fost declarat în mod oficial luptător anticomunist.