Alexandru Vlahuță a fost unul dintre marii scriitori ai României. Viața sa a stârnit ample polemici la finele anilor 1800 întrucât Vlahuță era considerat unul dintre cei mai mari scriitori. Și viața personală i-a fost pusă sub lupă, cu atât mai mult cu cât se pare că domnul a fost o persoană veșnic amorezată. Acesta a avut mai multe relații și trei căsnicii, însă ultima soție a fost și marea sa iubire.
Alexandru Vlahuță (1858 – 1919) a fost un mare iubăreț, el având trei căsnicii. Prima lui soție a fost Ida Pagano, fiica profesorului său de italiană F. Pagano, cu care a conviețuit șapte ani. Cea de-a doua nevastă a fost Margareta Dona, fiica generalului Nicolae Dona, fostul şef de Stat Major al Armatei Române între 1884-1886. Cei doi au avut un mariaj de opt ani.
După cele două căsnicii eșuate, Alexandru Vlahuță nu s-a grăbit să se recăsătorească și abia la 47 de ani a decis să o ia de nevastă pe Alexandrina Ruxandra Gâlcă, fiica unui proprietar de terenuri. Aceasta a fost de altfel și marea sa iubire în viață, femeia reușind să îl facă om de casă.
Ruxandra, care era sora prefectului de Râmnic, Nicolae Gâlcă, i-a oferit lui Vlahuţă o casă frumoasă, multe cărţi, un pic de avere pentru liniştea bătrâneţilor, dar şi un cadru propice scrisului, casa lor fiind adesea vizitată de numeroşii prieteni ai lui Alexandru Vlahuţă, a declarat Florin Dîrdală, istoric la Arhivele Naţionale Vrancea, potrivit adevarul.ro.
Alexandru Vlahuță și-a găsit liniștea alături de Alexandrina Ruxandra Gâlcă, care la căsătorie a primit o zestre impresionantă, printre care o casă, în Dragosloveni, județul Vrancea. și aproximativ 24 pogoane de vie. Locuința a fost pe sufletul lui Vlahuță, prietenii acestuia, mari scriitori ai vremii, vizitându-l în dese ocazii. Nu de puține ori aici au fost văzuți I.L. Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Octavian Goga, Gala Galaction, istoricul Nicolae Iorga şi pictorul Nicolae Grigorescu.
Vlahuţă îşi căutase pacea inimii si a căminului (…) o căutase în două rânduri. Nimerise rău sau mediocru şi întâia oară şi a doua oară. A încercat şi a treia oara. De data asta, norocul l-a servit cu paharul plin. A găsit o tovarăşă deosebit de inteligentă şi capabilă de toate devotamentele, de cari este atât de setoasă o inimă de artist, a scris Gala Galaction despre prietenul său de-o viață, Alexandru Vlahuță.
Autorul României Pitoreşti a murit la Bucureşti în 1919 şi a fost înmormântat în Cimitirul Bellu.
Foto: Adevarul.ro și Wikipedia.org