Multe personaje din istorie au devenit eroi populari, numiți haiduci. Unii dintre ei erau hoți care atacau și jefuiau sau pur și simplu, erau revoltați împotriva autorităților. Haiducii erau tinerii care se întorceau împotriva sistemului, trăiau singuri și jefuiau oamenii bogați pentru a-i ajuta pe cei săraci.
De-a lungul istoriei românilor, aceștia au fost priviți cu teamă sau cu simpatie, iar acest lucru se regăsește în baladele populare dedicate acestor haiduci.
Răzvrătiții erau cei mai celebri și mai simpatizați haiduci. Aceștia făceau parte din familii nobile și cu educație aleasă, însă erau împotriva stăpânirii străine şi a nedreptăţilor sociale.
Din această categorie făcea parte și boierul devenit haiduc, Iancu Jianu. El s-a născut în anul 1787 la Caracal. Făcea parte dintr-o familie cu mulți frați și surori, iar tatăl lor era paharnicul Costache Jianu, boier stăpân al mai multor moşii din Ţara Românească. Toți au mers la școală la Biserica Domnească din localitatea natală.
Iancu nu a devenit haiduc din cauza sărăciei, acesta a moștenit de la tatăl său moșiile Fălcoi, Zvorsca şi Racoviţa Romanaţului. Cu toate acestea, o iubire neîmplinită sau dorinţa de a răzbuna nedreptăţile din ţară și o crimă ar reprezenta motivele pentru care Jianu a devenit haiduc.
Iancu Jianu l-a ucis pe zapciul care strângea dările din răzbunare. Acesta îi promisese că îi va scuti de dări pe câţiva protejaţi ai boierului haiduc. Funcționarul nu s-a ținut de cuvânt, ba chiar a luat cu forța dările, ceea ce i-a adus și moartea.
Pentru a nu răspunde în fața justiției, Iancu a cutreierat Muntenia cu ajutorul cetei sale de haiduci. La început în ceata sa erau şapte oameni, apoi a crescut ca număr până când a ajuns să cuprindă 30-40 haiduci. Aceștia atacau boierii şi pe reprezentanţii înaltului cler din zona Olteniei.
Iancu Jianu trăgea bine cu pistoalele, mânuia sabia ca un maestru şi era neîntrecut în călărie şi luptă corp la corp. Acest lucru l-a demonstrat în lupta împotriva turcilor alături de Tudor Vladimirescu. El s-a oferit să lupte voluntar de partea revoluționarior. Vladimirescu l-a numit căpitan de panduri și l-a trimis în misiune la paşa Mehmet de la Silistra.
Potrivit Enciclopediei României, haiducul oltean a fost căsătorit cu Sultana și au avut mai mulţi copii. El a murit în 1842 şi a fost înmormântat la Caracal, alături de părinţii săi.
Foto: Editura Universitară