Cine a fost Maica Tereza? Ce minuni a înfăptuit Maica Tereza?
Maica Tereza, una dintre cele mai cunoscute fețe bisericești din lume, s-a născut pe data de 26 august 1910 la Skopje, provincia otomană Kosovo, și a murit pe 5 septembrie 1997 la Calcutta, în India. La naștere aceasta a primit numele de Anjezë Gonxhe Bojaxhiu. Femeia și-a dedicat întreaga viață ajutorării oamenilor cu probleme.
Maica Tereza a fost o călugăriță catolică de origine albaneză. Pe parcursul vieții, aceasta a înființat ordinul „Misionarele Carității” și timp de peste 45 de ani, a îngrijit săraci, bolnavi, orfani și muribunzi, conducând și extinderea ordinului, în toată India, apoi și în alte țări. Pentru activitatea ei umanitară, aceasta a primit, în anul 1979, mult râvnitul Premiu Nobel pentru Pace.
Beatificarea călugăriței Maica Tereza
După moartea Maicii Tereza din 5 septembrie 1997, admiratorii și adepții acesteia au făcut multiple cereri către Biserica Catolică pentru ca femeia să fie făcută sfântă. Canonizarea acesteia trebuia înfăptuită doar dacă călugărița albaneză ar fi realizat două minuni.
Astfel, adepții ordinului înfăptuit de către Maica Tereza au adus în fața doctorilor și oficialilor de la Vatican două persoane care au fost vindecate prin puterea femeii. Reprezentanții Bisericii Catolice au fost, însă, sceptici la început și au cerut dovezi.
Primul miracol înfăptuit de Maica Tereza
Biserica Catolică a respins mai multe cazuri, care au fost considerate, de adepții acesteia, minuni înfăptuite de Maica Tereza. Cu toate acestea, miracolul s-a întâmplat în anul 1998, când o indiancă pe nume Monica Besra care suferea de meningită tuberculoasă de un an de zile a mers la o casă de îngrijire.
Femeia era foarte slăbită și avea nevoie de o operație chirurgicală, pe care a refuzat-o din cauza stări de sănătate foarte precară. Într-o zi, când se ruga în capelă, femeia a văzut cum a venit spre ea o lumină de la o fotografie a Maicii Tereza. Ulterior, o soră a plasat pe stomacul bolnavei un medalion care atinsese trupul călugăriţei și o rugăciune a fost rostită, cerând ajutorul Maicii Tereza. A doua zi Monica Besra a constatat că tumoarea ei a dispărut. Medicii care au văzut-o au rămas uimiți și au afirmat că femeia nu mai are nevoie de operație.
Teologii și specialiștii în sănătate nu au putut explica fenomenul și au atribuit vindecarea femeii intervenţiei miraculoase a Maicii Tereza. Această minune a fost recunoscută de Vatican în anul 2002.
Miracolul numărul doi, recunoscut de Vatican
În anul 2008, un brazilian pe nume Marcilio Haddad Andrino avea o infecție la creier și când a ajuns la spital a intrat direct în comă. Soția acestuia, Fernanda, s-a rugat pentru o minune și a pus lângă capul bărbatului ei o relicvă a Maicii Tereza, pe care a primit-o de la preot în ziua nunții.
În timp ce Marcilio era dus către sala de operație, bărbatul s-a trezit brusc, perfect sănătos. Infecția i-a dispărut complet, iar medicii nu au putut explica fenomenul, astfel că aceasta a fost considerată cea de-a doua minune a Maicii Tereza. În plus, deşi se credea că bărbatul era infertil, cei doi soţi au reuşit să devină părinţi.
Primul miracol recunoscut de Vatican a dus la beatificarea Maicii Tereza, în anul 2003, iar pe 4 septembrie 2016 aceasta a fost canonizată, ca Sfânta Tereza din Calcutta.
Foto: ro.wikipedia.org