Cine a fost Mihai Șora și prin ce s-a remarcat?

de: Bogdan Andu
27 02. 2023
Mihai Șora

Istoria României este plină de personalități marcante. Evoluția țării până în punctul de astăzi s-a datorat mai multor lideri cu caractere puternice. Ultimul secol a arătat că o gândire diferită poate schimba cursul vieții, astfel că este nevoie de oameni cu o gândire pozitivă. Cine a fost Mihai Șora și care a fost influența lui asupra societății române?

Cine a fost Mihai Șora?

Născut în anul 1916, în plin război mondial, Mihai Șora își face apariția în județul Timiș, pe când tărâmul era parte din Austro-Ungaria la acea vreme. Copil de preot, acesta a studiat filozofia, limbile clasice, latina și greaca.

În timpul studenției, tânărul Sora i-a avut profesori pe Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, dar și legendarul Mircea Eliade. La sfârșitul perioadei interbelice a obținut o bursă la Paris împreună cu Eugen Ionescu.

În 1948 ajunge în România pentru a-și vizita părinții, dar autoritățile nu i-au mai permis plecarea. A lucrat ca referent la Ministerul de Externe, dar și redactor șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă. Din cauza regimului asupritor, eseurile filozofice sunt interzise, astfel că activitatea lui primară este interzisă.

După căderea comunismului, a fost ministru al învățământului, dar își dă demisia ca semn de protest față de mineriade. Deși având o vârstă înaintată, participă la protestele din perioada 2017-2018, Mihai Șora a fost unul dintre principalii oponenții vocali la legile justiției.

„Nu în 1990 ne întoarcem, ci în 1947″, a spus Mihai Șora în timpul protestelor.

De-a lungul vieții și a carierei a primit mai multe distincții și premii, printre care:

  • 1978: Premiul Uniunii Scriitorilor pentru „Sarea pământului”
  • 1998: Premiul Uniunii Scriitorilor pentru „Firul ierbii”
  • 2000: Ordinul Național „Pentru Merit” in grad de Mare Cruce
  • 2011: Decorația regală „Nihil Sine Deo”
  • 2016: Ordinul național „Steaua României” în grad de cavaler
  • 2018: Cetățean de onoare al Bucureștiului
  • 2018: Premiul Cetățeanului European

Părăsește cele pământești în data de 25 februariei 2023 la vârsta de 106, lăsând în spatele lui o activitate întinsă în decenii și o soție înlăcrimată.

Care sunt cele mai vârstnice persoane din România?

Vârsta onorabilă pe care marele filozof o avea l-a înscris în clasamentul persoanelor care aveau peste 100 de ani în România.

În prezent, dl. Ilie Ciocan este cel mai bătrân veteran, având în prezent 109 ani. Constantin Tănare, în vârstă de 107 ani, este cel mai bătrân general al Armatei Române. Domnul Mihai Șora s-a stins din viață la vârsta de 106.
Dumnezeu să-l odihnească!

Foto: Republica.ro & Aktual.ro