Oskar Schindler s-a născut pe 28 aprilie 1908 la Zwittau, Moravia, Austro-Ungaria, și a murit pe 9 octombrie 1974 în Hildesheim, Germania. Acesta a fost un industriaș german, spion și membru al partidului nazist care a salvat de la Holocaust circa 1200 de evrei.
Povestea lui Oskar Schindler este una fascinantă, Schindler dovedind un caracter puternic în vremuri tragice. Acesta și-a pierdut toată averea în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, salvând de la gazare peste 1.000 de evrei prin angajarea lor în fabricile sale de emailuri și muniții din Polonia și Cehia de azi.
Inițial, Schindler a fost interesat în obținerea unui profit cât mai mare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), însă a ajuns să piardă tot ce a agonisit într-o viață. Când naziștii au început să închidă lagărele din est, acesta a reușit să transfere muncitorii spre vest, într-o fabrică din Sudetenland, scăpându-i astfel de la moarte. În felul acesta, el și-a pierdut toți banii, salvând de la Holocaust aproximativ 1.200 de evrei.
În anul 1963 a fost distins cu titlul de „Drept între popoare” de către Yad Vashem în Israel. După terminarea războiului, acesta a fost ajutat financiar de organizații evreiești, apoi chiar de cei cărora le-a salvat viața, până la moartea sa în anul 1974.
Steven Spielberg a realizat un film numit „Lista lui Schindler”, bazat chiar pe evenimentele din acea perioadă, și este considerat o adevărată capodoperă cinematografică, obținând șapte premii Oscar și multiple alte distincții.
Schindler a crescut la Zwittau, Moravia, și a lucrat mai multe meserii până la aderarea sa la Abwehr, serviciul de informații militare al Germaniei naziste, în 1936. S-a alăturat partidului nazist în 1939. Înainte ca Cehoslovacia să fie ocupată de Germania în 1938, acesta a colectat informații despre căile ferate și mișcările de trupe pentru Guvernul german.
El a fost arestat pentru spionaj de către Executivul cehoslovac, dar a fost eliberat în condițiile Acordului de la München în 1938. Schindler a continuat să strângă informații pentru naziștii, care lucrau în Polonia în 1939 înainte de invazia Poloniei, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
În 1939, Schindler a achiziționat o fabrică de emailuri din Cracovia, Polonia, și a angajat aproximativ 1.750 de lucrători, dintre care 1.000 erau evrei. Conexiunile sale l-au ajutat pe Schindler să-și protejeze muncitorii evrei de deportare și moarte în lagărele de concentrare naziste.
Foto: ro.wikipedia.org