Au trecut mai bine de 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, unul dintre cele mai mari conflicte din istoria mondială. În anul 1916 România a mobilizat 750.000 de bărbaţi dintre care 535.706 au fost ucişi, răniţi, luați prizonieri sau pur și simplu dispăruți. Totuși, cine a fost primul ofițer român ucis în Primul Război Mondial?
Chiar dacă Primul Război Mondial a început în 1914, țara noastră a intrat în luptă doi ani mai târziu după ce a primit ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei. Și Guvernul de la București a răspuns afirmativ.
Cum vorbeau soldații români în vreme de război? Ce erau „scroafele” și „picăturile de stomac”?
Locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea a fost primul ofiţer român ucis în Primul Război Mondial. Alături de alți 30 de soldați români, acesta a fost străpuns de gloanțele inamicilor români în zona localităţii Fundata din Brașov în noaptea de 14-15 august 1916. Fix la granița dintre România și Transilvania.
Gheorghe Poenaru Bordea s-a născut în 12 februarie 1871 la Bucureşti și în anul 1916 avea grad de locotenent-colonel.
”Începutul Primului Război Mondial l-a găsit încadrat pe Gheorghe Poenaru-Bordea în Regimentul 30 Infanterie Muscel, unde deţinea funcţia de ajutor al comandantului. Acesta a participat încă din prima noapte de război – 14-15 august 1916 – la acţiunea de capturare a militarilor pichetului inamic de la Vama austro-ungară Giuvala, situat de pe şoseaua Câmpulung Muscel – Braşov. Gheorghe Poenaru Bordea a căzut eroic la datorie doborât de gloanţe, în momentul în care îşi îndemna luptătorii la atac. A fost prima jertfă dată de Armata Română în Primul Război Mondial. Alţi 30 de militari români au murit în acea noapte”, avea să scrie istoricul Constantin Vasilescu.
E adevărat că în Primul Război Mondial soldații francezi mergeau pe câmpul de luptă cu taxi?
În Fundata, în locul în care Gheorghe Poenaru-Bordea a căzut la datorie este ridicat un monument. Totodată, două străzi, una din București și una din Câmpulung Muscel (locul unde ofițerul este înhumat) îi poartă numele.
Foto: Arhiva Muzeului National al Agriculturii din Slobozia, Fondul Stoianovici