Cine a fost primul ofițer român ucis în Primul Război Mondial?

09.10.2019
Cine a fost primul ofițer român ucis în Primul Război Mondial?

Au trecut mai bine de 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, unul dintre cele mai mari conflicte din istoria mondială. În anul 1916 România a mobilizat 750.000 de bărbaţi dintre care 535.706 au fost ucişi, răniţi, luați prizonieri sau pur și simplu dispăruți. Totuși, cine a fost primul ofițer român ucis în Primul Război Mondial?

Primul ofițer român ucis în Primul Război Mondial

Chiar dacă Primul Război Mondial a început în 1914, țara noastră a intrat în luptă doi ani mai târziu după ce a primit ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei. Și Guvernul de la București a răspuns afirmativ.

Cum vorbeau soldații români în vreme de război? Ce erau „scroafele” și „picăturile de stomac”?

Locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea a fost primul ofiţer român ucis în Primul Război Mondial. Alături de alți 30 de soldați români, acesta a fost străpuns de gloanțele inamicilor români în zona localităţii Fundata din Brașov în noaptea de 14-15 august 1916. Fix la granița dintre România și Transilvania.

Gheorghe Poenaru Bordea s-a născut în 12 februarie 1871 la Bucureşti și în anul 1916 avea grad de locotenent-colonel.

”Începutul Primului Război Mondial l-a găsit încadrat pe Gheorghe Poenaru-Bordea în Regimentul 30 Infanterie Muscel, unde deţinea funcţia de ajutor al comandantului. Acesta a participat încă din prima noapte de război – 14-15 august 1916 – la acţiunea de capturare a militarilor pichetului inamic de la Vama austro-ungară Giuvala, situat de pe şoseaua Câmpulung Muscel – Braşov. Gheorghe Poenaru Bordea a căzut eroic la datorie doborât de gloanţe, în momentul în care îşi îndemna luptătorii la atac. A fost prima jertfă dată de Armata Română în Primul Război Mondial. Alţi 30 de militari români au murit în acea noapte”, avea să scrie istoricul Constantin Vasilescu.

E adevărat că în Primul Război Mondial soldații francezi mergeau pe câmpul de luptă cu taxi?

În Fundata, în locul în care Gheorghe Poenaru-Bordea a căzut la datorie este ridicat un monument. Totodată, două străzi, una din București și una din Câmpulung Muscel (locul unde ofițerul este înhumat) îi poartă numele.

Gheorghe Poenaru Bordea

Foto: Arhiva Muzeului National al Agriculturii din Slobozia, Fondul Stoianovici

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot