Cine a fost primul om care a pus piciorul la Polul Nord? Cum a ajuns acolo?

30.12.2020
Cine a fost primul om care a pus piciorul la Polul Nord? Cum a ajuns acolo?

Controversa Polului Nord se mândrește cu toate caracteristicile unui documentar Netflix: cu o distribuție ticăloasă de personaje dubioase, cu trecuturi obositoare, afirmații bizare și un decor eteric care ar fi minunat pe un ecran imens.

În plus, Saga Polului Nord este în curs de desfășurare de 100 de ani. Ar fi mai mult decât rezonabil să presupunem că Polul Nord a fost cucerit la fel ca omologul său sudic, însă poveștile nu ar mai fi palpitante.

Polul Nord vs Polul Sud – Diferențele majore

Spre deosebire de Polul Sud, care stă confortabil (și destul de sigur) pe o masă terestră deasupra suprafeței mării, Polul Nord nu. La nivelul mării, punctul Polului Nord se află pe o foaie de gheață plutitoare, care se mișcă mult, în fiecare an. Acesta este motivul pentru care cucerirea Polului Sud a fost mult mai ușoară: când Roald Amundsen a ajuns pentru prima dată la Polul Sud în 1911, el și-a putut planta pavilionul în timp ce, înapoi în Arctica, niciun explorator nu a avut vreodată luxul de a-și asigura revendicarea cu un steag.

Cum se poate demonstra că a ajuns cineva la Polul Nord? Ei bine, în 2018 cu GPS. În 1908, cu un cronometru, un sextant și o grămadă de calcule complicate. Fără o fotografie care să imortalizeze momentul și poziția instrumentelor proprii, pur și simplu nu exista nici o modalitate de a demonstra că a fost cineva acolo acum un secol. De aici și controversa.

Cine au fost exploratorii care pretindeau că sunt primii care au ajuns la Polul Nord?

A fost odată, în 1909, doi exploratori americani tocmai susținuseră că au fost primii care au ajuns la Polul Nord: unul ca Frederick Albert Cook, celălalt, Robert Peary. Ambii bărbați încheiaseră recent expediții în nordul îndepărtat, primul în 1908 și cel din urmă un an mai târziu.

Revendicările au fost făcute la o săptămână distanță, în septembrie 1909, și a apărut imediat o dispută între cei doi bărbați. Având sponsori ilustri (și anume National Geographic Society și New York Times) a însemnat că afirmația lui Peary a primit o credință mult mai mare.

La rândul său, afirmația lui Cook a fost luată cu un bob mare de sare din start, mai ales pentru că a pretins că a cucerit Muntele Kinley din Alaska (cel mai înalt vârf din America de Nord, acum cunoscut sub numele de Denali) în 1906, dar fotografia pe care a publicat-o a fost rapid pusă sub semnul întrebării.

Cu toate acestea, ambii bărbați au publicat relatări detaliate ale expedițiilor din Polul Nord la întoarcerea lor și ambii bărbați au rămas în poveștile lor. În 1910, doi colegi alpiniști americani, Belmore Browne și Herschel Parker, au prezentat dovada că afirmația lui Cook era frauduloasă.

Au ajuns spre vârful Muntelui Denali și localizaseră exact locul ridicat în care Cook își făcuse fotografia. Acest lucru s-a dovedit a fi la aproximativ 32 km distanță de Denali. Așadar, revendicarea Polului Nord a lui Cook a fost ignorată sumar, iar nefericitul explorator, după mulți ani de discreditare dovedită, a intrat în istorie ca unul dintre cei mai mari exploratori din lume care a încercat să păcălească omenirea, convingând-o de ceva ce nu era adevărat.

Peary a înmânat o grămadă de „dovezi” ale succesului expediției sale, care a inclus ceea ce va deveni ulterior considerat drept „incredibil”, relatările despre viteza atinsă și distanțele parcurse. Astăzi, experții încă mai dezbat dacă Peary ar fi putut ajunge la Polul Nord, având în vedere ruta pe care pretindea că a luat-o, la viteza pe care a afirmat că a atins-o.

Practic, traseul său a avut ocoliri detaliate pe care el și grupul său au trebuit să le facă, având în vedere crăpăturile și obstacolele, dar viteza lui de expediție presupusă, ar putea fi realizată numai dacă ar fi mers pe linie dreaptă. Este suficient să spunem că isprava lui Peary nu a fost niciodată reprodusă de nimeni în ultimii 100 de ani și mulți cred că nu a putut fi reprodusă niciodată, deoarece a fost o minciună grosolană.

În ciuda tuturor acestor lucruri și având în vedere îndoielile cu privire la afirmația sa, Peary pare a fi prima persoană care a ajuns la Polul Nord timp de câțiva ani. Chiar și astăzi, există o mulțime de susținători ai revendicării sale.

Dacă există un lucru despre Polul Nord, toată lumea este de acord cu privire la faptul că Roald Amundsen (de renume în Polul Sud) a fost primul care a ajuns vreodată cu o aeronavă, în 1926. El a fost însoțit de 15 colegi exploratori și, dacă toate celelalte afirmații au fost într-adevăr frauduloase, grupul ar fi fost atunci primul care a ajuns la Polul Nord, în orice mod.

Lucrul nebunesc despre controversa de la Polul Nord și lupta pentru a fi primul care a ajuns la aceasta este că aceasta este doar o poveste, printre alte câteva care au continuat să se desfășoare în deceniile următoare.

Cel mai interesant dintre aceștia a fost exploratorul afro-american Matthew Henson, care era de fapt prietenul de expediție al lui Peary. El a susținut, de asemenea, că a fost prima persoană care a ajuns la Polul Nord în expediția lor combinată din 1909, deoarece mergea înainte de Peary și amândoi și-au dat seama că ar fi depășit polul, ceea ce însemna că Henson ar fi ajuns primul la pol.

Polul Nord

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot