Cine a fost primul român participant la Jocurile Olimpice?

16.01.2024
Cine a fost primul român participant la Jocurile Olimpice?

Sportul este o parte importantă a evoluției lumii așa cum o știm astăzi. Grecia antică a fost locul în care s-au născut primele sporturi și tot de aici a plecat tradiția celebrelor jocuri olimpice. Periodic, mii de sportivi din toată lumea se luptă pentru a aprinde flacăra olimpică. Cine a fost primul român care a reprezentat țara noastră la Jocurile Olimpice?

Gheorghe Plagino, primul român la Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice reprezintă apogeul pentru oricare sportiv care visează să facă performanță. Odată ajunși la această competiție, viața unui sportiv a ajuns la apogeu și acest lucru înseamnă că performanțele sale sunt superioare. Fie că ne referim la proba de tir, probele de alergat, înot sau sporturile pe echipăi, trebuie să fii sportiv excelent pentru a ajunge și pentru a câștiga medalii la Jocurile Olimpice.

De-a lungul timpului, România s-a bucurat de un statut important în cadrul olimpiadelor, punctele noastre forte fiind gimnastica sau handbalul. Jocurile sunt ținute o dată la 4 ani în diferite puncte alese de organizatori. Cu toate acestea, olimpiadele antice sunt diferite de jocurile moderne, sporturile având parte de diverse modificări. În ultimii ani, au fost adăugate tot mai multe sporturi noi, așa cum sunt mersul pe bicicletă sau dansul la bară.

Gheorghe Plagino este un nume care nu spune multe, dar pentru istoria sportivă a țării, acesta este un om foarte important. Născut în noiembrie 1876 în Râmnicu-Sărat, acesta a fost oficial primul sportiv care a reprezentat România la Jocurile Olimpice, ediția de vară din anul 1900. Acesta a participat la proba de tir, iar din cei 31 de participanți, Plagino a ocupat doar locul 13, cu un total de 11 puncte.

Ulterior a deținut diferite funcții de conducere în cadrul mișcării sportive din România. A fost vicepreședintele Comitetului Olimpic Român, dar și Președintele Uniunii Federațiilor Sportive din România. A murit în anul 1949, la București, rămânând în istorie ca pionier.

Câte medalii are România la Olimpiade?

România este un stat care a ținut de-a lungul timpului steagul sus, revenind aproape mereu cu medalii importante pe pământ natal. Odată cu reluarea jocurilor olimpice în 1896 la Atena, țara noastră a participat periodic, devenind un scop al federațiilor naționale de sport.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a fost înființat în anul 1914. Prima prezență la jocurile olimpice a avut loc în anul 1900. De atunci și până în prezent, România a lipsit doar la 2  ediții, cea din 1931 și 1948.

Sportivii români au adunat de-a lungul timpului un total de 309 medalii, cele mai bune fiind obținute la gimnastică. Totodată, ocupăm locul doi, ca număr de medalii câștigate de o țară care nu a fost gazdă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot