Cine a fost românul care a condus Ungaria cu mână de fier?

27.06.2023
Cine a fost românul care a condus Ungaria cu mână de fier?

Ungaria a fost una dintre țările cu o puternică influență în Europa, de-a lungul timpului. Printre conducătorii săi s-a aflat, la un moment dat, și un român. Este vorba despre fiul lui Iancu de Hunedoara, Matia Corvin, care a condus regatul Ungariei în perioada medievală cu o mână de fier. Acesta a deținut titlul și de Rege al Cehiei și Principe al Austriei.

Matia Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei

Matia Corvin s-a născut în data de 24 februarie 1443, la Cluj, în acea perioadă în Regatul Ungariei. Acesta a primit la naștere numele de Matia de Hunedoara, fiind botezat după Sfântul Matia, apostolul. El a rămas cunoscut în cronicile Moldovei ca Matei Corvin sau Mateiaș.

Matia Corvin, în maghiară Hunyadi Mátyás, a fost cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, un comandant militar foarte bogat. Matia a devenit unicul moștenitor al averii, după ce a murit atât fratele său mai mare, cât și tatăl lor.

După moartea regelui Ladislas Posthumus al Austriei (Habsburg), și în ciuda pretențiilor dinastice ale unchiului său, împăratul Sfântului Roman Frederic al III-lea și alți pretendenți la tron, o Dietă generală ținută la Buda și Pesta în ianuarie 1458 l-a ales rege pe Matia. Aceasta a fost pentru prima dată în regatul medieval maghiar când un membru al nobilimii, fără ascendență și relație dinastică, a urcat pe tronul regal, deși s-a întâmplat concomitent în regatul boem vecin. Astfel de alegeri au bulversat cursul obișnuit al succesiunii dinastice, potrivit evz.ro.

Matia Corvin a civilizat Ungaria

Fiul lui Iancu de Hunedoara a avut de luptat mult, după ce a urcat pe tronul Ungariei. Acesta a trebuit să facă față baronilor locali care nu îl doreau în fruntea țării, dar și invadatorilor turci. Drept urmare a dezvoltat un sistem defensiv care să reziste inamicilor străini și a modernizat armata. Totul a fost posibil după o reformă a finanțelor și a impozitelor (1467), care a pus capăt scutirilor speciale pentru marii proprietari.

Matia Corvin a întreprins o serie de reforme care au modernizat statul Ungariei, printre ele găsindu-se ajutorarea micilor proprietari și negustori în detrimentul nobilimii. Guvernarea centrală a fost îmbunătățită, însă fără a perturba autonomiile locale. Justiția a fost și ea modernizată odată cu realizarea unor noi legi, care să fie valabile „pentru toate timpurile”.

În plan extern, Matia Corvin a încercat să realizeze tot felul de alianțe împotriva dușmanilor. Astfel a menținut relații de apropiere cu Veneția, Napoli, Franța, Elveția și multe altele. Se poate spune, fără echivoc, că politica sa internă a fost influențată de cea externă.

Matia Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei, conducerea sa fiind una dintre cele mai bune din istoria acestei țări. El a murit în data de 6 aprilie 1490, la Viena, la vârsta de doar 47 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot