Cine a fost românul care s-a spânzurat singur de 12 ori în numele științei?

23.09.2020
Cine a fost românul care s-a spânzurat singur de 12 ori în numele științei?

Să te spânzuri de 12 ori în numele științei pare o utopie. Ei bine, un român a făcut asta. Nicolae Minovici s-a născut pe 23 octombrie 1868 în Râmnicu Sărat și a fost cel de-al șaptelea copil în viață al familiei lui Ștefan Minovici.

Minovici a urmat cursurile școlii primare în Brăila, iar în București a terminat liceul Sf. Sava, după care a urmat timp de un an cursuri la Școala de Belle-Arte. Datorită fratelui său mai mare, Mina, Nicolae s-a înscris la Facultatea de Medicină.

Anul 1869 a fost un an încununat cu succes, deoarece acesta a reușit să identifice autorul unei infracțiuni pe baza urmelor digitale. Lucrarea „Tatuajele în România” i-a adus lui Nicolae Minovici, în anul 1898, titlul de doctor în medicină.

Câțiva ani mai târziu, acesta a fost numit medic legist pe lângă parchetul Tribunalului Ilfov și Subdirector al Institutului medico-legal și profesor de medicină legală la Școala de Științe de Stat.

Nicolae Minovici s-a spânzurat de 12 ori

Medicul a revoluționat lumea ştiinţifică internaţională prin cercetările şi inovaţiile sale publicând „Studiu asupra spânzurării”. El a făcut experimente pe propria piele studiind efectele asfixiei prin autostrangularea mecanică, cu alte cuvinte, s-a spânzurat de 12 ori și timpul pe care l-a stat atârnat de ștreang a fost cuprins între patru și 26 de secunde.

El a cercetat foarte atent corpurile cadavrelor umane şi de animale care au murit prin spânzurare. Minovici a vrut să afle ce simte o persoană când se spânzură construindu-și un mecanism propriu.

În timpul experimentelor s-au întâmplat și accidente. Aceste fenomene fizice provocau apariţia unei anestezii totale a corpului, stări de excitaţie, halucinaţii şi tremurări psihice, astfel medicul își pierdea cunoștința.

Prima Societate de Salvare din Balcani a înființat-o Nicolae Minovici în 1906, care timp de peste 30 de ani a fost întreținută din veniturile proprii, deși potrivit legii, Primăria Capitalei era direct răspunzătoare să asigure serviciile acesteia. Trei decenii mai târziu a creat și primul spital cu serviciu permanent de urgență din România, al doilea din Europa după cel din Moscova.

Medicul primar în București

În anul 1926, legistul a ocupat funcția de primar al sectorului III Albastru din București, sector care cuprindea mahalalele Rahova, Grozăvești, Mandravela, Dealul Spirii, Cotroceni, 13 Septembrie, Șerban Vodă.

Mandatul său a fost de bun augur pentru bucureștenii din aceste zone. Străzile au fost periodic curățate și multe dintre ele pavate, terenurile virane transformate treptat în parcuri și a construit primele WC-uri subterane din București.

Timp de patru ani (1936 – 1940) Nicolae Minovici a colaborat cu nou înființata Revistă de Medicină Legală. Doctorul s-a îmbolnăvit de cancer localizat în laringe la ăuțin timp după ce a ieșit la pensie în 1938. Deși la Viena în 1940 i s-a făcut o traheotomiei, legistul a fost chinuit de dureri până la 26 iunie 1941.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot