Cine a fost Seigo Yamazawa, samuraiul care a luptat la Plevna? Care este povestea sa?

09.12.2020
Cine a fost Seigo Yamazawa, samuraiul care a luptat la Plevna? Care este povestea sa?

Războiul de Independență de la 1877-1878 este o bornă importantă în istoria României. Luptele duse de soldații români împotriva otomanilor nu mai reprezintă o necunoscută pentru nimeni. Ceea ce nu se știe este faptul că printre miile de soldați ai armatei române care au luptat pentru independeță s-a strecurat un… samurai!

Războinicul japonez, Seigo Yamazawa, s-a aflat în fruntea unui pluton de soldați ruși în lupta pe care aceștia au purtat-o, alături de români, la Plevna, împotriva otomanilor lui Osman Pașa.

Astfel, Yamazawa devenea primul japonez care luptă într-un război în Europa, în urma căruia se spune că ar fi fost decorat și de Romania. Nu există, însă, informații oficiale în România în acest sens. Mai târziu, samuraiul devenea baron japonez.

Cine a fost Seigo Yamazawa?

Născut la 12 ianuarie 1846, Seigo Yamazawa a fost fiul cel mare al Yamazawa Dzhudayyu, la rândul său samurai din provincia Satsuma. El a fost obișnuit de tânăr cu războaiele civile din țara natală și a fost înaintat la gradul de căpitan în armata imperială pentru merite deosebite.

Înainte de a lupta în Europa, în 1872, samuraiul a călătorit în Statele Unite ale Americii unde, timp de doi ani a luat lecții de arte marțiale. A revenit apoi în Japonia, a fost înaintat la gradul de locotenent-colonel, după care a fost trimis în Franța pentru a-i supraveghea pe elevii din școlile militare.

Yamazawa a fost trimis în Balcani de către Ministerul Apărării din Japonia în calitate de corespondent de război pe lângă armata rusă în timpul războiului Ruso-Turc din anii 1877–1878.

Cu toate acestea, el a ținut morțiș să participe efectiv la lupte, prevalându-se de pregătirea sa militară. Astfel, armata rusă l-a numit comandant de pluton, el luând parte la asediul redutei Plevna. Sabia de samurai cu care a luptat Seigo Yamazawa, așa-numita wakizashi, a fost găsită în jurul Plevnei și se află expusă într-un muzeu din Bulgaria.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot