Cine a fost Tudor Vianu? Cum a rămas în istorie Tudor Vianu?

15.04.2021
Cine a fost Tudor Vianu? Cum a rămas în istorie Tudor Vianu?

Tudor Vianu a marcat perioada în care a trăit. De-a lungul vieții, acesta a fost un estetician, critic și istoric literar, poet, eseist, filozof și traducător român. Gândirea sa a fost puternic influențată de expresionismul german, fiind un personaj extrem de apreciat de către Lucian Blaga.

Viața lui Tudor Vianu?

Tudor Vianu s-a născut pe 8 ianuarie 1898, în Giurgiu, într-o familie de evrei, care, ulterior, au trecut la creștinism. Pe 29 iunie 1930 s-a căsătorit cu Elena, cu care a avut doi copii. Ion Vianu este un cunoscut medic psihiatru și scriitor, iar fiica Maria Alexandrescu Vianu, este un istoric al artei antice și arheolog.

Tudor Vianu a absolvit Universitatea Filosofie și Drept din București și Universitatea Filozofie din Tubingen. În timpul liceului a fost prieten bun cu Ion Barbu.

Cariera acestuia s-a întins pe 4 decenii, de la apariția în 1928, în germană, a volumului de debut, „Das Wertungsproblem in Schillers Poetik. Über naive und sentimentalische Dichtung” (Problema valorizării în poetica lui Schiller) și până la volumul apărut postum „Arghezi, poet al omului”(explorând un domeniu al literaturii comparate), intrat la tipar chiar în ziua dispariției autorului și apărut după puțin timp, la începutul verii anului 1964.

Casa din București unde a locuit Tudor Vianu

În data de 21 mai 1964 face un infarct miocardic și moare. Se afla la București. A fost înmormântat în Cimitirul Bellu.

Creațiile lui Tudor Vianu

În anul 1947 Tudor Vianu începe și predă cursul de istorie a literaturii universale, la Facultatea de Litere a Universității din București. Ulterior, a fost numit ambasador al României la Belgrad, cu o activitate criticată pentru unele concesii pe care le-ar fi făcut noului regim.

După anul 1955, urmează apogeul carierei sale când se conturează ca umanist și filolog complet, de om al Renașterii. Tudor Vianu a fost profesor titular de estetică, dar și director al Teatrului Național (1945).

Cele mai importante cărți scrise după 1947:

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot