Cine a fost Yeti? A existat sau nu „omul zăpezilor”?

27.06.2022
Cine a fost Yeti? A existat sau nu „omul zăpezilor”?

Unul dintre misterele care nu au fost elucidate nici până în prezent este cel al existenței lui Yeti. Colocvial vorbind acesta mai este cunoscut și ca „omul zăpezilor” sau „omul pădurilor” și se presupune că ar fi un animal sau un om primitiv care străbate Munții Himalaya.

Legenda despre Yeti a crescut atât de mult, de-a lungul timpului, încât au fost realizate filme, desene animate și chiar jocuri despre acest personaj. Printre cele mai cunoscute creații cinematografice se numără Abominable (2019), Smallfoot (2018) şi The Abominable Snowman (1957).

Cum arată Yeti?

Yeti poate fi considerat o legendă, la fel ca și în cazul lui Bigfoot sau a monstrului din Loch Ness. Nu există nicio dovadă clară că „omul zăpezilor” ar fi existat cu adevărat, chiar dacă mulți susțin că l-au văzut.

Potrivit datelor istorice, poveștile despre Yeti au apărut încă de pe vremea lui Alexandru cel Mare (20 iulie 356 î. de Hr. – 10 iunie 323 î. de Hr.), când marele conducător a cerut să vadă o astfel de creatură, dar i s-a spus nu poate exista la o altitudine atât de joasă în Valea Indus.

Legendele au crescut și mai mult, începând cu secolul al XX-lea, când au început să fie realizate expediții în Munții Himalaya. Vestea despre creatura zăpezilor s-a răspândit și mai mult atunci când un grup de exploratori britanici au escaladat vârful Everest, iar la întoarcerea acasă au povestit că au văzut dovezi clare ale lui Yeti.

Potrivit legendelor, Yeti are înălțimea unui om (1,50 – 1,80 m), iar corpul său este acoperit cu păr de culoare ruginie, uneori chiar gri. Capul este de formă conică, cu bărbia proeminentă și gura lipsită de buze. Picioarele sale sunt scurte dar late, iar cel de-al doilea deget este mai lung decât degetul mare, ceea ce face urmele sale să fie foarte ușor diferențiate de cele omenești, se arată pe site-ul Wikipedia.org.

Rușii susțin că Yeti este adevărat

În anul 2011, autoritățile rusești au realizat o conferință cu experți care să dovedească dacă Yeti a fost adevărat sau nu. Evenimentul a avut loc în Siberia, iar mai mulți oameni de știință au afirmat că personajul a existat în realitate, fiind prezentate ca și dovezi adăposturi construite din ramurile copacilor, precum și un fir de păr care se presupune că ar fi fost al lui Yeti.

Evenimentul a fost criticat la scară internațională, mai mulți cercetători susținând că nu a fost altceva decât o cascadorie publicitară. Cu toate acestea multă lume crede în existența lui Yeti, iar în Himalaya încă sunt organizate expediții pentru găsirea „omului zăpezilor”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot