Cine a inventat faimosul pistol Carpați?

05.03.2020
Cine a inventat faimosul pistol Carpați?

Toată lumea a auzit de pistoalele Carpați cu care Poliția Română a fost dotată zeci de ani la rând. Mai exact, din 1974 până în 2016. Au circulat și bancuri din pricina ineficienței acestor tipuri de arme. Glumele susțineau că acest pistol ar fi singura armă care trage pe după colț. Totuși, cine a inventat pistolul Carpați?

Pistolul calibrul 7,65 mm Md. 1974, cunoscut și sub denumirea de Carpați, este o armă individuală destinată luptei antipersonal la distanțe mici (până la 50 m).

Modelul a fost produs de către Întreprinderea Mecanica Cugir (întreprindere cu 18.000 de angajați înainte de anul 1989 și doar 1.000 în anul 2008.). Construcția pistolului este similară cu cea a pistolului Walther PP/PPK, însă nu este o copie exactă a acestuia. Pistolul lucrează cu dublă acțiune la primul foc și cu simplă acțiune la următoarele. Tragerea se execută numai foc cu foc, încărcarea fiind automată.

Pistoalele Walther PPK au apărut prima dată în anul 1930 și au fost produse de grupul nemțesc Carl Walther GmbH Sportwaffen. „PPK” este o prescurtare pentru Polizeipistole Kriminalmodell (pistol de poliție). Așadar, nemții sunt cei care au inventat strămoșul celebrului pistol Carpați.

În anul 2016, Ministerul de Interne a decis să scoată pistoalele Carpați din dotarea standard a poliţiştilor români. Acestea au fost înlocuite cu arme de tip Glock, mult mai performante. Pistolul Glock este fabricat în Austria, încă din anul 1982. În cei 40 de ani de existență a fost vândut în peste cinci milioane de exemplare.

Curiozități despre arma Walther PP/PPK, strămoșul pistolului Carpați:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot