Josephine Cochrane a trăit între 1839 și 1913 la Chicago, Statele Unite ale Americii. Aceasta a rămas în istorie, pentru că a creat în 1887 prima mașină de spălat vase din lume.
Josephine Cochrane nu a spălat în viața ei, la mână, o farfurie, însă cu toate acestea a inventat cu ajutorul mecanicului George Butters o mașinărie folosită de majoritatea gospodinelor din ziua de astăzi.
Josephine a cugetat la această invenție după ce a observat că servitoarele ei îi cioplesc farfuriile de porțelan când le spală. Inițial aceasta a încercat să își spele singură vasele, însă s-a gândit că trebuie să existe o modalitate mai practică.
Astfel, ea și-a imaginat o mașină care să folosească jeturile de apă pentru a spăla vasele. În felul acesta a construit și a prezentat la Expoziția Universală din Chicago, în 1893, prima mașină de spălat vase cu acționare manuală. Invenția sa a câștigat premiul 1 la categoria ”Cea mai bună construcție mecanică, durabilă și adaptată ritmului de muncă”.
Imediat după aceea, femeia a primit o comandă foarte mare de de a construi și vinde mașina de spălat vase.
Trebuie specificat faptul că Josephine Cochrane provenea dintr-o familie de inventatori, întrucât unchiul său, John Fitch, a fost inventatorul vaporului cu aburi.
Mașina de spălat vase a fost o invenție care a ușurat viața gospodinelor. Pe lângă faptul că te scuteste de o muncă în plus, aceasta ajută la distrugerea unor germeni și bacterii pe care spălatul manual nu ar reuși s-o facă. În plus, buretele de vase este unul dintre cele mai murdare obiecte dintr-o casă.
O mașină de spălat vase are trei programe comune:
– Spălarea economică se face la 50 grade C;
– Spălarea rapidă se face la 60 grade C;
– 0 spălarea intensivă se face la 70 grade C și este suficient de puternică pentru a îndepărta urmele de murdărie dificilă de pe vase, oale și tigăi.