Cine a decis ca weekendul să fie liber?
Cui nu-i place sâmbăta, ziua în care nu trebuie să faci nimic? Dar duminica? Ei bine, cel care a hotărât în urmă cu ani buni ca sâmbăta și duminica să fie zile libere este un industriaș american. Numele lui? Henry Ford.
Henry Ford este considerat fondatorul industriei americane de automobile. Acesta era un bărbat inteligent și un antreprenor desăvârșit, iar poveștile în care Ford este protagonist sunt de-a dreptul savuroase.
După apariția modelului Ford T din anul 1908, industriașul a decis introducerea unei bande de montaj care permitea asamblarea a 50 de mașini pe zi, ceea ce era o reușită. Industralizarea începuse și în lumea auto. În 1914, Henry Ford a decis să dubleze salariile angajaților săi de la 2,34 dolari, la 5 dolari. „Nu angajatorul plăteşte salariile. Angajatorul doar administrează banii. Clientul plăteşte salariile”, mărturisea americanul.
De unde vine expresia ”aiurea-n tramvai”?
În anul 1926, industriașul avea să ia o decizie istorică: acesta a scurtat ziua de lucru de la 10-12 ore, la 8 ore și săptămâna de lucru la cinci zile. Astfel, weekendul devenea liber. Multe companii din Statele Unite ale Americii au urmat modelul lui Henry Ford și în timpul marii crize economice din anul 1929, multe industrii au început să adere la un program de lucru format din doar cinci zile. Astfel, se muncea lunea, marțea, miercurea, joia și vinerea, iar sâmbăta și duminica erau considerate zile libere.
Ce spune Codul Muncii? Cât trebuie să muncim în România?
În Codul Muncii de la noi din țară este reglementată durata timpului efectiv de muncă. În cazul în care este vorba despre un angajat cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?