Cine a scris imnul României „Deșteaptă-te, române!”? Care a fost PRIMUL IMN al ROMÂNIEI și cum suna?

de: Ana-Maria
23 11. 2020
164713255_1_644x461_drapel-steag-romania-180-120cm-nou-bucuresti

Mesajul plin de patriotism și de libertate a făcut ca, începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” să fie un cântec foarte drag românilor. Acesta a fost menit să le fie alături în cele mai grele momente din istorie, cum ar fi Războiul de independență (1877 – 1878), Primul și Al Doilea Război Mondial. După lovitura de stat de la 23 august 1944, acest imn a fost cântat de toți românii și emis pe toate stațiile radio.

În timpul Revoluției din 1989, imnul a fost cântat pe străzi de mulțimea de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, înlocuind vechiul imn „Trei culori”. Începând cu anul 1998, pe 29 iulie se sărbătorește Ziua Imnului Național, potrivit historia.ro.

Republica Moldova a avut același imn timp de câțiva ani, iar în anul 1994 a fost înlocuit cu „Limba noastră”.

Imnul României, autor controversat

Imnul actual al României a fost compus la Revoluţia de la 1848. Poetul Andrei Mureşanu (1816-1863) se afla la Braşov și era profesor la Colegiul Latino-German din localitate. De asemnea acesta era redactor la suplimentul literar „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” al periodicului românesc „Gazeta Transilvaniei”.

Începând cu anul 1990, „Deșteaptă-te, române!” a devenit imnul oficial al României. Acesta este format din strofele 1, 2, 4 și 11 din poemul „Un răsunet”, creația lui Andrei Mureșan. Poezia a fost publicată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură”.

Cu toate acestea, în jurul autorului de drept al imnului s-a născut o întreagă controversă. O ipoteză referitoare la autorul imnului îl recunoaște pe Andrei Mureşanu, părintele versurilor, ca fiind şi autorul melodiei.

Pe de altă parte, Gheorghe Ucenescu, elev și colaborator al lui Anton Pann a fost rugat de Mureșanu să cânte câteva melodii printre care și „Din sânul Maicii mele” pentru a găsi o idee de imn. La vremea respectivă, Ucenescu, care avea doar 14 ani și studia muzica bisericească, s-a considerat „autorul moral” al melodiei. Cu toate acestea, Anton Pann a cules muzica și este considerat oficial autor al muzicii imnului.

Primul imn al României

Primele preocupări pentru un imn național au apărut în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Primul imn a fost al compozitorului și violonistului Eduard Hubsch cu melodia “Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor”. Melodia nu a avut versuri până când Vasile Alecsandri a scris „Trăiască Regele”, cântat între anii 1866-1948.

Ascultă aici imnul „Trăiască Regele”!

Imediat după abdicarea regelui, imnul a fost schimbat cu „Zdrobite cătuşe”, în perioada 1948-1953, pe versuri de Aurel Baranga şi muzica de Matei Socor. Prietenia dintre Uniunea Sovietică şi statul român a fost încununată de imnul „Te slăvim Românie” între anii 1953 și 1977.

La data de 28 martie 1974 a fost ales ca președinte Nicolae Ceaușescu și a ordonat melodia patriotică să fie “Pe-al nostru steag e scris unire”, melodie compusă de Ciprian Porumbescu în anul 1880. Deoarece melodia era deja aleasă ca imn în Albania, Nicolae Ceaușescu a impus ca noul imn să fie „Trei culori”, cântecul lui Ciprian Porumbescu. Acesta a fost Imnul Național al Republicii Socialiste România în perioada 1977-1989.

Ascultă aici imnul „Deșteaptă-te, române”!