Când vine vorba despre Alexandru Lăpușneanu, acesta este deseori asociat cu sintagma „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”. Expresia cu pricina a fost făcută celebră după ce a fost folosită în capodopera literară „Alexandru Lăpuşneanu“ semnată de Costache Negruzzi. A spus, în realitate, „Alexandru Lăpuşneanu” aceste cuvinte?
Conform istoricilor, se pare că domnul Moldovei chiar ar fi rostit o propoziție asemănătoare cu „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau” în timpul celei de-a doua domnii. Lăpușneanu a revenit pe tron pentru a 2-a oară ajutat de otomani. În 1563 Moldova era condusă de Ştefan Tomşa, cel care ar fi trimis mai mulţi boieri să-i transmită lui Lăpuşneanu că ţara nu-l vrea înapoi.
E adevărat că Vlad Țepeș a vrut să dea foc Brașovului pentru o femeie?
„De nu mă vor, eu îi voiu pre ei şi de nu mă iubescu, eu îi iubescu pre dînşii şi tot voi merge, ori cu voie, ori fără voie“, le-ar fi răspuns Lăpușneanu contestatarilor, conform cronicarului Grigore Ureche.
Ulterior, 400 de ani mai târziu, Costache Negruzzi a atribuit în capodopera sa literară celebrele cuvinte „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”.
Alexandru Lăpuşneanu a fost de două ori domn al Moldovei. Prima dată, acesta a fost domnul Moldovei în perioada septembrie 1552-noiembrie 1561. Lăpușneanu a revenit pe tron cu ajutorul turcilor în martie 1563. Acesta și-a încheiat domnia în 1568, fiind răpus de o boală genetică.
Acesta a fost conducătorul care a mutat capitala de tron de la Suceava la Iaşi în anul 1564. Prin această mutare, Alexndru Lăpuşneanu urmărea apropierea ţărilor române de hotarele Imperiului Otoman, aliații săi.
Alexandru Lăpuşneanu s-a răzbunat, într-un mod brutal, pe boierii care l-au trădat. Imediat după ce a fost instalat domn, acesta i-a adunat pe cei 47 de boieri într-o încăpere, i-a pus la masă și i-a ospătat. Într-un moment bine ales, mercenarii domnitorului i-au înjunghiat și decapitat pe toți cei 47 de boieri. Un adevărat măcel la Curtea Regală.