Cine a spus: „După mine, potopul!” și în ce context?

11.05.2018
Cine a spus: „După mine, potopul!” și în ce context?

Potopul este de cele mai multe ori asociat cu personajul biblic Noe și a sa arcă. În dicționar, potopul este definit ca fiind „o revărsare uriașă de ape care a devastat pământul” sau „ploaie torențială”. Totuși, cine a spus celebra propoziție „După mine, potopul!” și, mai ales, în ce context?

Nu se cunoaște cu exactitate cine a spus „După mine, potopul!”, însă nu sunt vehiculate decât două variante: fie Regele Franței Ludovic al XV-lea (1710-1774), fie una dintre celebrele sale amante, Jeanne-Antoinette Poisson, cunoscută sub denumirea de marchiza de Pompadour.

Varianta franțuzească a expersiei este ”Apres moi, le deluge” („După mine, potopul”) sau ”Apres nous, le deluge” („După noi, potopul”). Se pare că aceste cuvinte au fost folosite după bătălia de la Rossbach din anul 1757 pierdută de către armata regelui în favoarea austriecilor, care au recucerit Silezia. Marchiza, despre care se spune că avea o influență mare asupra lui Ludovic al XV-lea, i-ar fi spus conducătorului Franței aceste cuvinte. Însă, în ce context?

Cine a strigat „Evrika”, una dintre cele mai cunoscute interjecții din lume?

În acele vremuri, astronomul și matematicianul Pierre-Louis Moreau de Maupertuis (1698-1759) calculase, în mod eronat, că o cometă va lovi Terra și se vor produce inundații majore. Un adevărat potop. Informația ar fi ajuns și la curtea regală și marchiza de Pompadour era la curent cu faptul că în curând „vine sfârșitul lumii”. Tocmai de aceea ar fi folosit expresia cu pricina, întrucât indiferent de rezultatul bătăliei, nimic bun nu avea să mai urmeze.

Ulterior, a apărut varianta că Ludovic al XV-lea ar fi rostit aceste cuvinte. Expresia are o dublă semnificație: fie “dacă eu nu voi mai conduce ţara ca rege, atunci va veni haosul”, fie „dacă eu nu voi mai fi rege, ţara se va prăbuşi, dar nu îmi pasă”.

De unde vine expresia „a freca menta”?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot