Când vine vorba de învățat lucrurile stau diferit de la o persoană la alta. De aceea, repetiția este o modalitate prin care să reții lucruri noi, chiar forțat. Sunt oameni care prind informația mai ușor și alții care trebuie să repete pentru a o înmagazina.
Proverbul vine din latină și a fost tradus în limba română de Virgil Profeanu: Repetitio mater studiorum est – Repetiţia este mama învăţăturii. Cu alte cuvinte, expresia evidențiază faptul că pentru a învăța trebuie să repeți. Astfel dacă omul nu ar fi născut repetiţia, cu siguranţă nu s-ar fi născut studiul, atât de important în viaţa oricărei persoane.
Informația este cea care desparte persoanele la nivel intelectual. Cei care au o cultură generală bogată și excelează într-un anumit domeniu se cunosc. Chiar dacă unii procesează informația mai ușor și ei la rândul lor au avut nevoie de repetiție, pentru a ajunge acolo unde își doresc.
Cu toate că, repetiţia anumitor informaţii pentru o memorare facilă şi-a dovedit eficienţa în timp, este recomandată totuşi alternarea acestei metode cu alte modalităţi de învăţare, particularizate atât pentru categoria de informaţii ce trebuie asimilate, cât mai ales pentru persoana căreia îi sunt destinate.
Dacă la adulți lucrurile stau diferit, la copii repetiția este mama învățături. Această modalitate îi va ajuta pe cei mici să își dezvolte personalitatea și să învețe lucruri noi mai ușor.
În concluzie, repetiția ajută o persoană să rețină mai ușor o informație. Mult mai ușor!
Foto: Pexels.com