Cine a spus „Românul s-a născut poet”?

16.01.2019
Cine a spus „Românul s-a născut poet”?

Una dintre cele mai folosite sintagme când vine vorba despre caracterizarea românilor este aceea că „românul s-a născut poet”. Totuși, nu toți românii sunt la curent cu faptul că această maximă a fost spusă chiar de unul dintre cei mai mari poeți români. Este vorba despre Vasile Alecsandri.

Poetul, dramaturgul și prozatorul Vasile Alecsandri a folosit sintagma cu pricina într-o perioadă în care literatura românească avea o generație deosebită de scriitori. Despre Mihai Eminescu, născut Mihai Eminovici, se spune că a fost cel mai mare poet român.

E adevărat că Mihai Eminescu NU s-a născut la Ipotești?

Sintagma face parte dintr-o amplă descriere a lui Alecsandri (1821-1890) în opera „Românii și poezia lor”, cu privire la imaginația și talentul românului: „Mie mi-e drag românul şi ştiu a preţui bunătăţile cu care l-a dăruit natura. Mi-e drag să-l privesc şi să-l ascult, căci el e simplu şi frumos în înfăţişarea lui; căci e curat, înţelept, vesel şi poetic în graiul său. Am multă sperare într-acest neam a cărui adâncă cuminţie e tipărită într-o mulţime de proverburi, unele mai înţelepte decât altele; a cărui închipuire minunată e zugrăvită în poveştile sale poetice şi strălucite ca înseşi acele orientale; al cărui geniu, în sfârşit, luceşte atât de viu în poeziile sale”.

Care sunt cele mai cunoscute greșeli de exprimare ale poeților români?

Totuși, la capitolul scriitor, nicio țară nu stă mai bine ca Islanda. În insula din nordul Europei, un locuitor din zece este scriitor. Statistica este cu atât mai impresionantă cu cât Islanda are o populație de doar 300.000 de oameni.

„Suntem o naţie de povestitori. Când era întunecat şi frig, nu aveam nimic altceva de făcut. După obţinerea independenţei faţă de Danemarca în 1944, literatura ne-a ajutat să ne definim identitatea”, își caracteriza romancierul islandez Solvi Bjorn Siggurdsson propriul popor.

Unde se aflau „plopii fără soț” din poezia lui Eminescu?

Vasile Alecsandri
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot