Cine ar fi crezut? Se pare că Marea Adriatică NU ARE FUND

22.06.2020
Cine ar fi crezut? Se pare că Marea Adriatică NU ARE FUND

Curiozitățile geografice nu încetează să ne surprindă. O serie de cercetări efectuate în bazinul Mării Adriatice arată că acest braț al Mării Mediterane ar putea să nu aibă fund. Cum se poate una ca asta?

Biologii au descoperit în Marea Adriatică există o groapă care ar putea să nu aibă fund sau, să fie, cel puțin, să conțină o groapă din cale afară de adâncă. Urmărită timp îndelungat, oamenii de știință au efectuat o serie de experiemnte. Astfel, aceștia au turnat, în repetate rînduri, în apropierea acestei gropi marii cantităţi de vopsea care, în mod firesc, ar fi trebuit să reapară undeva, mai aproape sau mai departe, în rîurile sau lacurile din insulele sau de pe ţărmurile mării. Totuși, vopseaua nu s-a făcut văzută niciunde.

În plus, în același loc au fost aruncate şi mari cantităţi de material plastic, dar şi acestea au dispărut fără urmă. Astfel, cercetătorii au tras concluzia că vopseaua și bucăţile de material plastic au fost absorbite de groapă.

Până nu demult, se credea că adâncimea maximă a Mării Adriatice, marea care separă Peninsula Italică de Peninsula Balcanică este de 1233 de metri.

Care este cel mai adânc punct de pe Glob?

Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului. Aceasta este situată în Oceanul Pacific, având 11.022 m adâncime. La primele măsurători, aceasta avea 10.911 metri adâncime. Acum, aceasta are 11.022 m adâncime. În urmă cu un an, biologii au realizat o filmare în Groapa Marianelor și au descoperit că locul este plin de gunoaie. Printre acestea se numără PET-uri de plastic, o anvelopă și chiar o mașină de spălat. Se speculează că aceste obiecte ar fi fost aruncate de pe vasele maritime.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot